Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektriskt i Strängnäs när Bergkvarabuss fortsätter

En av Bergkvarabuss´ bussar i Strängnäs. Företaget fick på måndagen förnyat förtroende att köra kollektivtrafiken i Strängnäs, men stadsbussarna ska bytas ut mot elbussar. Foto: Wikimedia Commons/Joshua06.

Bergkvarabuss har vunnit Region Sörmlands upphandling av kollektivtrafiken i Strängnäs. Företaget kör trafiken även idag. Det nya trafikavtalet avtalet innebär bland annat att delar av trafiken kommer att köras med elbussar samt att trafikföretaget får incitamentsbaserad ersättning utifrån kundnöjdhet och punktlighet. Detta enligt det tilldelningsbeslut som Region Sörmland fattade på måndagen.

Avtalet löper på tio år med trafikstart den 12 december nästa år och är värt cirka 630 miljoner kronor.

– Det här avtalet blir ytterligare en viktig del i vårt övergripande mål att få fler att resa hållbart tillsammans. Det är viktigt för den fortsatta utvecklingen för Strängnäs och för hela regionen. Med avtalet kommer resenärerna i Strängnäs få en kollektivtrafik som är ännu attraktivare och mer konkurrenskraftig än idag, säger Monica Johansson (S), ordförande för regionstyrelsen i Sörmland.

Sedan 2016 ställs krav på 100 procent förnybara drivmedel för busstrafiken i Sörmland. I detta avtal kommer bussarna i stadstrafik att köras på el, medan landsbygdstrafiken körs med biogasbussar.

– Vi har ett som mål att vara en klimatneutral kommun senast 2040. Vårt aktiva val av bränslen i det här avtalet gör att busstrafiken i princip kommer vara klimatneutral redan 2022. Dessutom kommer de nya tysta elbussarna att förhöja reseupplevelsen och förbättra stadsmiljön, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs.

Förutom nya el- och biogasfordon kommer resenärerna också märka av flera andra nyheter när det nya avtalet träder i kraft i december 2021. Wi-fi och USB-uttag för laddning, hjärtstartare, babyskydd och kamerabevakning ingår nämligen i kravställningen på de nya bussarna.

Ccirka 25 procent av ersättningen till Bergkvara kommer att baseras på NKI (Nöjd Kund Index) och punktlighet. Region Sörmland bedömer att helhetskostnaden för trafiken blir något lägre än idag.

Vi har utvärderat anbuden i två spår: pris och kvalitet. Bergkvarabuss har lagt det lägsta anbudet, men det är alltså inte bara prisbilden som avgör. De har också lämnat en kvalitetsbeskrivning som vi bedömer säkerställer en bra leveranskvalitet under hela avtalsperioden. Sammantaget har detta gett oss det mest fördelaktiga anbudet, säger Åsa Bjerke, verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken hos Region Sörmland.

Två företag la anbud i upphandlingen som omfattar 30 tursatta fordon.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)