Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfritt Sverige förlängs

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Foto: Fossilfritt Sverige.

Regeringen har beslutat att förlänga initiativet Fossilfritt Sverige med fyra år fram till december 2024. Fossilfritt Sverige har bland annat drivit debatten om fortsatt EU-stöd för förnyelsebara drivmedel och svenskt undantag för statsstödsreglerna för att göra det möjligt med fortsatt användning av HVO som drivmedel. Nu kommer Fossilfritt Sverige att fokusera på att skapa förutsättningar för genomförande av branschernas färdplaner för fossilfri konkurrenskraft genom att ta fram konkreta strategier.

Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 21 branscher tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft där de beskriver hur de ska bli fossilfria eller klimatneutrala senast år 2045 och vilka förutsättningar som krävs för att de ska kunna nå målet.

För att möjliggöra genomförandet av färdplanerna har Fossilfritt Sverige inlett ett arbete med att ta fram strategier för nyckelområden som produktion av hållbara batterier och hur den begränsade biomassan på bästa sätt kan användas inom olika sektorer. Fokus kommer även ligga på att stötta näringslivet i att använda färdplanerna för att återstarta ekonomin efter coronakrisen och därmed påskynda omställningen till fossilfritt.

– Arbetet med färdplanerna går nu in i en viktig fas där politiken måste leverera förutsättningar och branscherna måste genomföra de åtgärder man utlovat. Ett antal viktiga knutar måste lösas upp och Fossilfritt Sveriges roll som hinderröjare med ökad samverkan mellan näringsliv och regering är viktigt för att öka tempot i processen, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Den nationella samordnaren för Fossilfritt Sverige tillsattes 2016 med uppdraget att samordna näringslivet för att öka takten i klimatomställningen. Initiativet samlar idag 470 företag, kommuner, regioner och organisationer som ställt sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– Det känns fantastiskt inspirerande att nu mer långsiktigt kunna arbeta vidare med att röja undan hindren för att minska utsläppen och göra Sverige till en permanent världsutställning för fossilfri teknik och klimatsmarta lösningar, säger Svante Axelsson.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)