Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunägt bussbolag vill växa genom företagsköp

Uddevalla Omnibus ägs av kommunen och kör idag bl a tätortstrafik i Uddevalla på uppdrag av Västtrafik. Nu vill företaget köpa privata Lysekils Buss. Foto: Thomas Harrysson.

Det kommunägda bussföretaget Uddevalla Omnibus´ styrelse vill att företaget ska växa genom att köpa privata Lysekils Buss för 31,5 miljoner kronor, skriver Bohusläningen. För att affären ska bli av måste den dock först godkännas av kommunpolitikerna i Uddevalla. Frågan kommer upp i kommunfullmäktige den här månaden.

– För oss handlar det om att Uddevalla Omnibus måste bli vinstdrivande, säger bussföretagets styrelseordförande Richard Bergström. Uddevallapartiet, till tidningen.

– Vi har tappat volym på expressbussarna. Nu har vi fått möjlighet att köpa Lysekils Buss. Antingen växer man genom ökad trafik eller också köper man in mer omsättning.

Såväl Uddevalla Omnibus som Lysekils Buss har de senaste åren backat, både när det gäller omsättning och lönsamhet. Uddevalla Omnibus redovisade 2017 -4,9 miljoner och 2018 – 3,2 miljoner i rörelseresultat.

Lysekils Buss hade 2017 ett rörelseresultat på 9,3 miljoner men det förbyttes 2018 till -1,4 miljoner. Företaget har också tappat mycket trafik de senaste åren. 2015 låg omsättningen på 181,4 miljoner, men det rasade till 107,8 miljoner år 2017 och 52,1 miljoner år 2018.

Lysekils Buss har idag trafik i Lysekil, Kungshamn, Vetlanda och Sävsjö. Företaget har tre privatpersoner som ägare. Både Lysekils Buss och Uddevalla Omnibus är engagerade i Bivab.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)