Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Politisk strid om kommunalt bussbolagsköp

Frågan om Uddevalla Omnibus ska köpa Lysekils Buss orsakar politisk strid i Uddevalla. Bild: Thomas Harrysson.

Frågan om kommunägda Uddevalla Omnibus ska köpa det privata bussföretaget Lysekils Buss har nu lett till politisk strid i Uddevalla. I en debattartikel i tidningen Bohusläningen på måndagen motsätter sig centerpartiet i Uddevalla affären. Istället vill partiet liksom (M), (L) och (KD) att Uddevalla Omnibus säljs av kommunen.

Trots att Uddevalla Omnibus är ett välskött bolag, men att driva företaget är förenat med en väsentlig risk för skattebetalarna i Uddevalla, skriver centerns kommunfullmäktigegrupp.

– Det blev tydligt för några år sedan när Uddevalla Omnibus AB tappade en upphandling av expressbusstrafik, vilket innebar kraftiga förluster för bolaget.

(C)-politikerna pekar också på att om det kommunala bussföretaget köper Lysekils Buss ska man bedriva linjetrafik i Småland.

– Det finns ingen anledning för Uddevallas skattebetalare att driva sådan trafik och det är dessutom ytterst tveksamt om det är förenligt med kommunallagen att driva verksamhet i helt andra delar av landet, skriver centerpartisterna.

– Vi står inför stora ekonomiska utmaningar och måste fokusera på de kommunala kärnverksamheterna och värna välfärden. Då kan vi inte samtidigt äventyra skattebetalarnas pengar på en marknad med stora risker.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)