Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Varannan utländsk turistkrona hotad

Så har det sett ut – men så blir det inte i år. Turister i kö till sightseeingbåtar i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Utländska besökare i Sverige står normalt för konsumtion för 80,4 miljarder kronor under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti. Det är intäkter som till följd av covid-19-pandemin helt eller till stora delar riskerar att falla bort, konstaterar Stockholms Handelskammare. ”Det som borde vara högsäsong riskerar att bli en fullständig mardröm, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare som också pekar på att vissa regioner drabbas mycket hårdare.

Konsumtionen från utländska turister var under juni, juli och augusti 2019 sammantaget 80,4 miljarder kronor. Det innebär att nästan 52 procent av den samlade utländska konsumtionen på 155 miljarder kronor sker under dessa tre månader. Till följd av covid-19-pandemin, reserestriktioner och stor osäkerhet när det gäller resandet riskeras nu dessa intäkter att försvinna, helt eller delvis.

– Osäkerheten runt besöksnäringen är i dag gigantisk. Ingen vet om resandet kommer igång och i vilken utsträckning utländska gäster med kort varsel återvänder till Sverige. Därför vore det rimligt att se över möjligheterna att utveckla och förlänga regeringens omställningsstöd, säger Stefan Westerberg.

– Omställningsstödet, som är tänkt att kompensera för omsättningstapp, är från början förhållandevis småskaligt och är i dag baserat på omsättningstapp i mars och april. Det innebär att det bygger på vad som i praktiken är besöksnäringens sämsta månader och missar den viktiga högsäsongen. Tänker man inte om runt detta så står turismföretagen inför en synnerligen svår situation, säger Stefan Westerberg.

Högst ekonomiskt värde av utländsk konsumtion under sommarmånaderna noteras i Stockholm (18,8 miljarder), Västra Götaland (15,7 miljarder) och Skåne (7,7 miljarder).

I relation till befolkningens storlek är det dock Jämtland, Norrbotten och Värmland som har störst mängd turismkonsumtion per 10 000 invånare i respektive län.

De län som har högst andel av sin konsumtion från utlandsturister koncentrerad till sommarmånaderna är Kalmar (81 procent), Gotland (74 procent) och Kronoberg (71 procent).

– Om ingenting dramatiskt och oväntat inträffar så kommer bortfallet från utlandsturister vara gigantiskt. Tyvärr så illustrerar siffrorna bara toppen på isberget, då de endast avser konsumtion från utländska turister.

– Den tillgängliga informationen talar också starkt emot att ”hemester” skulle kunna kompensera inom exempelvis hotellnäringen. Redan i mars försvann en tredjedel av de inhemska gästnätterna, så frågan är om svenska turister ens kan kompensera för sitt eget bortfall under våren, säger Stefan Westerberg.

Så här var det ekonomiska värdet i miljoner kronor av utländska besökares konsumtion per län under juni, juli och augusti 2019:

Stockholm: 18 811 miljoner kronor
Västra Götaland: 15 653 miljoner kronor
Skåne: 7 678 miljoner kronor
Värmland: 4 902 miljoner kronor
Norrbotten: 4 564 miljoner kronor
Kalmar: 3 939 miljoner kronor
Dalarna: 2 873 miljoner kronor
Kronoberg: 2 791 miljoner kronor
Jönköping: 2 764 miljoner kronor
Jämtland: 2 539 miljoner kronor
Västerbotten: 2 504 miljoner kronor
Halland: 2 131 miljoner kronor
Östergötland: 1 724 miljoner kronor
Örebro: 1 607 miljoner kronor
Blekinge: 1 569 miljoner kronor
Södermanland: 912 miljoner kronor
Västernorrland: 876 miljoner kronor
Gotland: 817 miljoner kronor
Gävleborg: 759 miljoner kronor
Uppsala: 590 miljoner kronor
Västmanland: 381 miljoner kronor

Andel i procent av utländska besökares totala konsumtion i länet som skedde i juni, juli och augusti 2019:

Kalmar: 81%
Gotland: 74%
Kronoberg: 71%
Örebro: 70%
Blekinge: 70%
Västerbotten: 65%
Värmland: 65%
Halland: 65%
Jönköping: 62%
Västernorrland: 61%
Östergötland: 59%
Norrbotten: 56%
Västra Götaland: 56%
Södermanland: 55%
Gävleborg: 54%
Skåne: 50%
Jämtland: 46%
Dalarna: 45%
Västmanland: 45%
Uppsala: 42%
Stockholm: 39%

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)