Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Visita: 80 000 jobb i besöksnäringen hotade

Visitas vd Jonas Siljhammar: Vi riskerar nu massarbetslöshet och en aldrig tidigare skådad konkursvåg i besöksnäringen. Foto: Visita.

80 000 jobb och 9 000 företag inom hotell- och restaurangbranschen är i farozonen till följd av covid-19-pandemin. Det visar en rapport som besöksnäringens organisation Visita har låtit Handelns Utredningsinstitut, HUI, ta fram. Visita varnar nu för massarbetslöshet och en aldrig tidigare skådad konkursvåg.

HUI har på uppdrag av Visita beräknat coronakrisens effekter på besöksnäringen utifrån det rådande läget i början av maj 2020. Omsättningen inom branschen har gått ner kraftigt i sviterna av fallande besökstal på grund av coronapandemin och de politiska åtgärder som vidtagits för att begränsa smittspridningen.

Beräkningarna undersöker bland annat sysselsättningseffekterna inom branschen.

Enligt HUI:s beräkningar riskerar åtminstone 80 000 personer inom hotell- och restaurangnäringen att beröras. HUI:s analyser av företagen inom besöksnäringen visar också att närmare 9 000 företag riskerar att försvinna inom kort. Detta trots kraftiga nedskärningar och befintliga krisstöd.

– Coronakrisen har slagit stenhårt mot hela besöksnäringen, läget är akut. Hotellen och konferensanläggningarna står tomma, restaurangernas intäkter har störtdykt och det råder stor oro inför sommaren också på campingar och nöjesparker, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i en kommentar.

– Vi riskerar nu massarbetslöshet och en aldrig tidigare skådad konkursvåg. Nu är det viktigt att omställningsstödet snabbt kommer på plats och att befintliga stödåtgärder förstärks och förlängs. Annars riskerar stora delar av besöksnäringen att slås ut.

Enligt HUI:s beräkningar riskerar 43 500 förvärvsarbeten inom hotell- och restaurangnäringen att gå förlorade, motsvarande mer än en fjärdedel av de förvärvsarbetande. Det totala antalet personer som på något sätt riskerar att beröras är dock troligtvis nästan dubbelt så många, åtminstone 80 000 personer, eftersom många inom besöksnäringen arbetar deltid eller säsongsarbetar, bland annat sommarjobbande ungdomar.

En tredjedel av uppsägningarna väntas drabba lågutbildade personer utan vare sig högskole- eller gymnasieutbildning, drygt hälften väntas drabba utrikesfödda och nästan tre fjärdedelar väntas drabba unga arbetstagare. Dessa grupper har under senare tid utgjort nästan två tredjedelar av arbetskraften inom besöksnäringen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)