Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Slut med fria bussresor i Piteå

Piteå slutar med fria bussresor. Arkivbild: Ulo Maasing.

Den femtonde juni är det slut med avgiftsfria bussresor i Piteå. Under våren har Piteå kommun erbjudit resenärer att resa avgiftsfritt med kollektivtrafiken för att minska smittrisken för bussförarna samt underlätta för invånarna att ta sig till och från skola och arbete. Vid tidtabellsskiftet i juni är det dock slut med de fria resorna.

Samtidigt inför Piteå kontantfria resor i tätortstrafiken. Biljettutrustningen kommer att flyttas till framdörren där resenärerna betalar. För att minska smittrisken kommer busschaufförens område fortfarande att vara avstängt och på- och avstigning sker via de bakre dörrarna.

Resenärer validerar/betalar då sin resa i framdörren utanför bussen och kliver på och av bussen via de bakre dörrarna. Busschaufförernas område kommer fortsatt att vara avstängt.

Andelen resenärer i Piteå som idag betalar för sin resa med kontanter är förhållandevis liten samtidigt som en minskad hantering av kontanter stärker trygghetskänslan för såväl busschaufförer som resenärer.

Resenärer kan precis som tidigare köpa sin biljett via web, app eller med kontokort ombord på bussen. Citylinjen i Piteå kommer även i fortsättningen att vara en avgiftsfri linje och påverkas inte av beslutet om kontantfria resor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)