Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånsk apputveckling för miljoner

Skånetrafikens app med årets sommarkort. Bild: Skånetrafiken.

Skånetrafiken och Malmöföretaget Softhouse skrev på tisdagen avtal om att sköta och utveckla Skånetrafikens appar under de närmaste åren. Avtalet gäller dels Skånetrafikens mobilapp, men även de appar som finns i biljettautomater och säljutrustning hos ombud och kundcenter. Avtalsvärdet är mellan 15 och 18 miljoner kronor per år.

Skånetrafikens olika mobilappar har laddats ned nästan 2,7 miljoner gånger och används just nu dagligen av cirka 120 000 resenärer för resesök, biljettköp och trafikinformation. I maj stod dessa tjänster för 79 procent av Skånetrafikens hela biljettförsäljning. Totalt stod de digitala kanalerna för hela 87 procent av försäljningen.

Första versionen av apparna lanserades 2017, men planering och utveckling påbörjades redan 2015.

– Då var det få i branschen som trodde på oss när vi sa att det här skulle bli den helt dominerande försäljningskanalen, säger Johan Frithiof-Karlberg, chef Digitalisering & IT på Skånetrafiken.

Det finns flera anledningar till att så många väljer att resa med en app. Att ha ”biljettautomaten på fickan” är en, men appen ger också möjlighet att söka resan där du går och står och att få information som är viktig för resan, till exempel om en störning inträffar.

– Just att snabbt och enkelt förmedla information till resenären om hur de kan ta sig vidare vid en störning är ett område vi kommer att satsa mycket på framöver, säger Johan Frithiof-Karlberg.

Softhouse ska tillsammans med partners bidra med resurser för mjukvarutveckling, testning, projektledning, incidenthantering med mera. Avtalet med Softhouse omfattar inte bara Skånetrafikens appar för operativsystemen Android och iOS, utan även de appar som används i biljettautomaterna och för försäljning hos kundcenter och ombud. Även eventuella nya appar omfattas. Utöver det innebär avtalet ett ansvar för beredskap om incidenter inträffar under kvällar och helger.

Avtalet sträcker sig över två år till ett värde av cirka 15 till18 miljoner kronor årligen med möjlighet att justera uppåt och nedåt beroende på behov. Avtalet kan förlängas med två år upp till tre gånger.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)