Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik: Gå – åk inte med oss!

Västtrafik har tagit fram en ny linjenätskarta där antalet steg mellan hållplatser står utskrivet för att inspirera folk att gå. Illustration: Västtrafik.

Västtrafik vill att fler av dem som åker med kollektivtrafiken ska ta till apostlahästarna istället. Ny statistik visar att många kollektivresenärer har ändrat sina resvanor efter covid-19-utbrottet. Fler tar sig fram till fots – men Västtrafik vill att de ska bli ännu fler.

Bland kollektivtrafikresenärerna är det fler som väljer att köra bil, fler väljer att cykla mer men den största ökningen syns bland de som går. Över 30 procent svarar att de går mer nu jämfört med innan coronaviruset började spridas i Sverige, visar en ny undersökning. Trots det uppstår trängsel på vissa linjer.

Nu startar därför Västtrafik ett nytt initiativ för att öka andelen som går i centrala Göteborg. Initiativet går under parollen Gå för Göteborg och syftar till att uppmuntra alla som har möjlighet att gå eller cykla. Syftet är att minska trängsel i kollektivtrafiken och göra plats ombord för dem som behöver resa kollektivt.

– Om fler har möjlighet att gå istället för att ta spårvagn eller buss i centrala Göteborg så uppmuntrar vi till det. På så sätt kan vi på ett solidariskt sätt göra det tryggt och säkert för dem som behöver åka kollektivt, säger Lars Backström, VD på Västtrafik.

– Om fler går hela eller delar av sin resa gör det stor skillnad. Tittar man på centrala Göteborg så tar de vanligaste resorna inte mer än en kvart, tjugo minuter att gå. Mellan Brunnsparken och Götaplatsen är det till exempel bara 2000 steg.

Västtrafik har också tagit fram en ny linjenätskarta där antalet steg mellan hållplatser står utskrivet för att inspirera folk att gå. Det blir också en bred informationskampanj på samma tema, bestående av bland annat ett trettiotal unika stortavlor i centrala stan där antal steg redovisas för vanliga resor.

Samtidigt genomför Göteborgs Stad insatser runt om i staden för att uppmuntra till ökat cyklande.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)