Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk Kollektivtrafik: Tänk efter om du måste resa

Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius: Tänk efter om du verkligen måste åka med kollektivtrafiken. Foto: Svensk Kollektivtrafik.

Inför midsommarhelgen, som är en av årets största reshelger, går branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik ut med en vädjan till landets befolkning: Tänk efter om du verkligen måste resa med buss, tåg eller båt i midsommar! Man pekar på att Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd kräver att alla tar ett stort personligt ansvar för att undvika smittspridning.

– Den regionala och lokala kollektivtrafiken är beredd på att många vill resa under helgen, inte minst med skärgårdsbåtarna, men det finns risk för trängsel. Skärgårdstrafiken är kollektivtrafik, precis som en stadsbuss, och det betyder att någon plats ombord inte kan garanteras, varken dit eller hem. Trängsel kan även uppstå på bussar och tåg till populära sommardestinationer, säger Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik som är branschorganisation för den regionala och lokala kollektivtrafiken.

– Måste du verkligen resa med kollektivtrafiken i midsommar? Kan du välja att avstå eller resa på annat sätt?

Svensk Kollektivtrafik pekar på att sedan den 13 juni gäller Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd för resor i kollektivtrafiken. De är:

Om det är möjligt, gå, cykla eller använda andra alternativa färdsätt;
Undvik att resa med sådan kollektivtrafik och sådana allmänna färdmedel där det inte går att boka en plats;
Håll avstånd till varandra och följ anvisningar i kollektivtrafiken och i andra allmänna färdmedel.

Den som inte har något alternativ till kollektivtrafiken uppmanas av Svensk Kollektivtrafik att söka information på organisationens medlemmars hemsidor, exempelvis Västtrafik, SL, Kollektivtrafiken Gotland och Dalatrafik.

Den som känner sig sjuk eller har minsta symptom ska överhuvud taget inte resa.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)