Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Yrkesförare allt sämre på att hålla fartgränser

Bussförare är bäst bland yrkesförare när det gäller att hålla hastighetsgränser – men inte bra. Arkivbild: Ulo Maasing.

Yrkesförarna blir allt sämre på att hålla hastighetsbegränsningarna. Det visar en färsk undersökning som försäkringsbolaget Folksam har gjort. För tredje året i rad har Folksam mätt hastigheter bland yrkesförare. Resultatet av årets undersökning är att Folksam har mätt hastigheter bland yrkesförare, och den visar på att i 71 procent av alla mätningar har föraren kört för fort, vilket är en ökning med tio procentenheter sedan 2019, och med 13 procentenheter sedan 2018. Värst är taxiförare, bäst sköter sig bussförare.

Även andelen grova överträdelser, det vill säga fortkörningar som är mer än tio km/h för fort, har ökat och står nu för en fjärdedel av fortkörningarna. I snitt kör yrkestrafiken 8,6 km/h för fort, vilket är en liten ökning från 2019.

– Det är en sorglig utveckling som vi ser. Istället för att yrkeschaufförer i högre grad följer hastighetsföreskrifterna går trenden åt motsatt håll. Det är bara på 80-vägar vi ser att hastigheterna följs i högre utsträckning än tidigare, men även där är det över 60 procent som kör för fort enligt våra mätningar. Samtidigt vill jag lägga in en liten brasklapp att det kan finnas ett visst samband mellan minskad trafik på vägarna under Corona, och de hastighetsökningar vi nu ser, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

I likhet med tidigare år är det i första hand på 30- och 40-vägar yrkesförare kör för fort, men i år har även antalet fortkörningar på 60-vägar stuckit iväg och är nu den hastighet flest bryter mot. 88 procent av de mätta fordonen körde för fort där, medan andelen fortkörningar på 30-vägar var 80 procent respektive 85 procent på 40-vägar.

I mätningarna visas också att de grova överträdelserna blir allt fler. De har ökat på alla vägsträckor oavsett hastighet, och står nu för en fjärdedel av överträdelserna. Värst är det på 60- och 40-vägar där 54 respektive 39 procent av mätningarna uppvisade hastigheter som var över tio km/h för fort.

Taxi är fortfarande den bransch som har flest fortkörningar. De kör för fort i åtta fall av tio. Även färdtjänst och bud-, transport-, och logistikfordon bryter hastighetsgränserna i mycket hög utsträckning, det sker i 78 procent av mätningarna.

Dock syns en positiv trend bland taxi- och färdtjänstförare på 30-vägar. Där har antalet överträdelser gått ner från 92% till 68% för färdtjänst och taxi har sänkt från 95 till 73 procent.

På 40-vägar ser utvecklingen dyster ut. Även om färdtjänst och återvinning minskat antalet fortkörningar där, kör alla branscher utom buss för fort i över 8 av tio fall på 40-vägar. Även för buss är utvecklingen negativ. Bussförare kör för fort i 60 procent av fallen att jämföra med 47 procent 2019.

Här är resultaten från Folksams undersökning, bransch för bransch:

Tabell: Folksam.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)