Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfritt hos Scania

Solpaneler på en Scaniaanläggning. Samtliga Scanias produktionsanläggningar i världen försörjs nu med fossilfri el. Foto: Scania.

Samtliga Scanias tio produktionsanlägg-ningar i världen försörjs nu med fossilfri el, rapporterar företaget. Av de tio anläggningarna ligger tre i Sverige. Den sista stora produktionsanlägg-ningen att fasa ut fossil energi är Scanias produktion i Tucumán, Argentina, som nu får el från en vindkraftsanläggning.

– Vi har arbetat målmedveten och kraftfullt för att nå målet om noll fossilenergi i vår industriella verksamhet, säger Leif Borgstedt, senior energirådgivare på Scania.

– Vi upphandlar el från ett flertal leverantörer som uppvisar Guarantees of Origin och andra liknande certifikat som säkerställer att elen kommer från förnybara energikällor som vatten-,vind- eller solkraft.

An de tio produktionsanläggningarna ligger tre i Sverige, två i Nederländerna och en vardera i Argentina, Brasilien, Finland, Frankrike och Polen. Tillsammans använder de årligen cirka 450 000 MWh. Övergången till fossilfri el motsvarar en årlig minskning på 33 000 ton CO2e.

Förra året tillverkade Scania 91 700 lastbilar, 7 800 bussar samt 10 200 industri- och marinmotorer.

Till 2025 har Scania satt som mål att halvera sina CO2-utsläpp jämfört med 2015, både i den industriella och den kommersiella verksamheten. Samma minskning ska ske inom landtransporterna beräknad på transporterat ton.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)