Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Detaljerade riktlinjer för kollektivtrafiken kommer

Detaljerade riktlinjer för kollektivtrafiken kommer nästa vecka, avslöjade socialminister Lena Hallengren och statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens på torsdagen.

Nästa vecka kommer detaljerade riktlinjer för hur kollektivtrafiken ska fungera under den fortsatta covid-19-pandemin. Det uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren(S) vid lunchtid på torsdagen. Riktlinjerna tas fram av branschorganisationerna inom kollektivtrafiken.

– Förmodligen kommer vi att se något större reseströmmar i höst än vad vi såg i våras, bland annat därför att gymnasieskolorna åter öppnar upp, bedömde Anders Tegnell.

För att motverka trängsel rekommenderar Folkhälsomyndigheten att svenskarna även under hösten om möjligt arbetar hemifrån vilket ger mindre trängsel i kollektivtrafiken.

– Vi har hela tiden pekat på vikten av att undvika trängsel. Men det är också ett individuellt ansvar att bidra till att minska risken för trängsel, framhöll Anders Tegnell.

– Branschen arbetar nu med att ta fram mycket detaljerade riktlinjer som kommer att presenteras nästa vecka. Jag har sett utkast till föreskrifterna och de pekar bland annat på att kollektivtrafiken endast ska köras med halvfulla bussar och tåg. Jag tror att kollektivtrafiken kommer att kunna fungera utan att öka smittspridningen.

Anders Tegnell sa också att det i första hand är de ansvariga för kollektivtrafiken som ska se till att trängsel inte uppkommer.

– Men om det inte följs, om vi ser att det inte fungerar kommer en hårdare styrning varnade Tegnell.

Han framhöll också att smittspridningen i kollektivtrafiken procentuellt sett inte är stor.

– Men det är viktigt att hålla ögonen på utvecklingen. Den mesta smittspridningen sker annars i hemmen och på arbetsplatserna.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)