Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scaniabussar för miljarder till Elfenbenskusten

Statliga Svensk Exportkredit finansierar 450 Scaniabussar till Abidjan, Elfenbenskusten.

Det är nu klart att statliga Svensk Exportkredit finansierar en miljardaffär där Elfenbenskustens huvudstad Abidjan bygger ut sin kollektivtrafik med 450 bussar från Scania. Svensk Exportkredit finansierar affären med en exportkredit på 180 miljoner euro, cirka 1,9 miljarder kronor.

Genom ett samarbete mellan Scania och Team Sweden, där Svensk Exportkredit (SEK) och Exportkreditnämnden (EKN) ingår, har Scania fått i uppdrag att leverera 450 bussar till staden Abidjan på Elfenbenskusten i Västafrika, vilket vi tidigare rapporterat om (klicka här). I uppdraget ingår även att bygga servicestationer för bussar och utbilda personal. Bussarna drivs på biodiesel och några är även kompatibla med biogas.

– Svensk Exportkredit vill vara en positiv kraft i klimatomställningen. I nära samarbete mellan Scania, Utrikesdepartementet, EKN, Business Sweden, Swedfund och Svensk Exportkredit, presenterades en svensk finansieringslösning redan 2017 vilket nu lett till att Scania vunnit ordern och finansieringen nu är på plats, säger Maria Hultén, affärsansvarig på Svensk Exportkredit.

Målet är att kollektivtrafiken i staden Abidjan ska förbättra livskvalitén, generera arbetstillfällen och minska koldioxidutsläpp i framtiden med hjälp av lokala biodrivmedel från jordbruksbiprodukter som Elfenbenskusten har i överflöd.

Svensk Exportkredit finansierar affären med en exportkredit på 180 miljoner euro. En exportkredit är vanlig vid större affärer och innebär finansiering till en utländsk köpare av svenska varor eller tjänster. Exportkreditnämnden täcker 100 procent av krediten.

Abidjan har fem miljoner invånare och är en snabbt växande ekonomi i Västafrika. Läget vid kusten gör att staden har en viktig exporthamn och utgör därför landets ekonomiska och industriella centrum, med bland annat textil-, trä-, jordbruks- kemi- och konservindustrier.

– För att staden ska kunna utvecklas behövs en väl fungerande och hållbar kollektivtrafik. På så sätt ökar rörligheten hos invånarna och fler kommer in på arbetsmarknaden. Samtidigt kommer biodrivmedel att bidra till att förbättra luftkvalitén och minska klimatutsläppen, säger Nicolas Lougovoy, Head of Strategic Projects, Buses & Coaches på Scania Västafrika.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)