Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scanias bussförsäljning nästan halverad

Scanias bussförsäljning minskade med 44 procent under det andra kvartalet. Foto: Scania.

Covid-19-pandemin slår hårt mot buss- och lastbilstillverkarna. Scanias bussförsäljning i det närmaste halverades under det andra kvartalet i år. Det framgår av Traton Groups delårsrapport som presenterades på fredagsmorgonen. Scania ingår tillsammans med MAN och sydamerikanska Volkswagen Caminhos i Volkswagenägda Traton Group. Scania klarade sig dock marginellt bättre än Traton Group som helhet.

Under det första halvåret i år minskade Scanias försäljning av lastbilar och bussar med 41 procent. Lastbilsförsäljningen minskade med 42 procent och bussförsäljningen med 21 procent. I absoluta tal gick bussförsäljningen ner från fjolårets 3 529 bussar till 2 782 bussar under det första halvåret i år.

Under det andra kvartalet slog covid-19-krisen till med full kraft. Lastbilsförsäljningen minskade med 57 procent och bussförsäljningen med 44 procent. Under det andra kvartalet förra året sålde Scania 2 139 bussar, samma period i år endast 1 203.

– Den globala bussmarknaden har drabbats hårt av pandemin, i synnerhet efterfrågan på turist- och långfärdsbussar, kommenterar Scanias vd Henrik Henriksson i delårsrapporten från Scania.

– För att säkerställa ett fortsatt lönsamt Scania som kan bidra till att driva omställningen mot ett hållbart transportsystem pågår nu ett intensivt och omfattande arbete med att anpassa Scanias kostnadsstruktur mer långsiktigt. Som meddelats under kvartalet står vi nu inför den tuffa åtgärden att minska organisationen med omkring 5 000 medarbetare globalt.

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamheten. För den sammanlagda lastbils- och bussverksamheten minskade dock rörelseresultatet med 607 miljoner euro (6,26 miljarder SEK), jämfört med samma tid förra året. Rörelseresultatet blev 221 miljoner euro (2,8 miljarder SEK).

I Traton Group som helhet minskade försäljningen av lastbilar och bussar under det första halvåret med 37 procent. Det gick bättre för bussarna med en minskning på 28 procent, medan lastbilarna minskade med 38 procent. Totalt sålde Traton Group under det första halvåret 7 249 bussar jämfört med 10 224 bussar samma tid förra året.

Nergången under det andra kvartalet var dramatisk med en total nergång i försäljningen på 52 procent. Lastbilarna minskade med 53 procent och bussarna med 46 procent. Bussförsäljningen under det andra kvartalet uppgick till 3 219 enheter mot 6 014 enheter samma period förra året.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)