Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: ”Katastrofläge för turistguider”

Karin Olsson Trollmo, Föreningen Auktoriserade Stockholmsguider: Läget är katastrofalt. Foto: Lieselotte Van Der Meijs.

De auktoriserade turistguiderna i Stockholm slår nu larm om ett katastrofläge för många av sina medlemmar med noll uppdrag och nedlagda företag. Guiderna är en grupp inom den hårt pressade besöksnäringen som har drabbats hårt av den pågående covid-19-pandemin. Flera guider lever nästan hela året på högsäsongens inkomster och detta år är en helt förlorad säsong för alla, med noll uppdrag och inga inkomster. Eftersom många guider bedriver sin verksamhet i enskilda firmor kan de inte få del av bidrag och samtidigt behålla sina företag.

De auktoriserade turistguiderna arbetar som mest intensivt under perioden april till oktober. Förra året kom 228 kryssningsfartyg till Stockholm. Denna sommar var 288 anlöp planerade, med över 700 000 passagerare, men det blev noll. En fjärdedel av alla besökare till Sverige kommer till Stockholms län som hade mer än 15 miljoner gästnätter 2019.

Den övervägande delen av guiderna är egna företagare i olika former. Många har inga möjligheter att få stöd av statens erbjudanden som huvudsakligen designats för större bolag med anställd personal och fasta kostnader. De guider som har enskild firma är särskilt hårt drabbade. För att kunna utnyttja sin A-kassa måste de lägga sitt företag vilande, och det gör det svårt att planera för kommande säsonger och arbeta med sin egen marknadsföring. Det omöjliggör framförallt att ta de få uppdrag som finns och hitta nya arbetssätt.

Stockholms auktoriserade turistguider lyfter fram ett förslag som moderaterna nyligen lagt fram och som skulle förenkla guidernas situation: att kunna kombinera A-kassa på max 50% med företagande i enskild firma.

– Det är ett väldigt svårt läge denna säsong för våra medlemmar, och vi försöker att ta oss igenom den här tiden och vara bättre rustade när pandemin är över. Vår förening har ett upparbetat samarbete med Stockholms stad och besöksnäringens aktörer i staden. Syftet är att underlätta för varandra under högsäsong och dela erfarenheter och identifiera var förändringar och förbättringar kan göras för oss och för besökare till Stockholm. Och vi har viss kontakt även i dessa tider. Men nu ser vi kollegor och samarbetspartners som förlorat sina arbeten. Företag har lagts ned och försvunnit. Ibland finns våra kontaktpersoner inte ens kvar i branschen. Det säger Karin Olsson Trollmo, talesperson för FSAG (Föreningen Stockholms Auktoriserade Guider).

Från FSAG framhåller man att det nu gäller för många att se till att det egna företaget överlever till nästa säsong, och det är svårt om man tvingats lägga ned eller ha bolaget totalt vilande. Guiderna reder ut säsongen på olika sätt. Ett fåtal tar ut A-kassa och låter sitt enskilda företag vila, några har andra verksamheter i sina bolag som de kan ägna sig åt, några söker andra anställningar inom andra branscher en del guider satsar på att utveckla säkra vandringar utomhus.

Föreningens knappt 400 medlemmar talar tillsammans 29 olika språk.

– Vi är inte ensamma med svårigheter under denna pandemi. För oss skulle det underlätta med förändringar i reglerna för särskilt enskilda företagare. Vi behöver ha våra företag igång för att kunna förbereda oss och ta nya tag när allt detta är över. Vi behöver också ha möjlighet att tillsammans med besöksnäringen kunna skapa hållbara arbetssätt, bredda våra målgrupper och fortsätta att visa upp vårt Stockholm på bästa sätt säger Karin Olsson Trollmo.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)