Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vägledning för att förebygga trängsel

Nästa vecka planerar Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Kommuner och Regioner att presentera en vägledning för hur kollektivtrafiken ska arbeta med problemen med trängsel. Foto: Ulo Maasing.

Nästa vecka kommer branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att presentera en vägledning för hur branschen ska hantera höstens utmaningar i kollektivtrafiken. Det gäller att förebygga trängsel för att hindra spridningen av covid-19-viruset. Vägledningen är tänkt att vara ett stöd för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och de operatörer som kör för dessa. Den kommer att gälla den kollektivtrafik där det inte går att boka plats.

Svensk Kollektivtrafik konstaterar att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och kollektivtrafik­företagen inte har någon möjlighet att råda över hur många som söker sig till kollektivtrafiken. Därför krävs det omfattande och fortlöpande informationsinsatser och stöd från övriga samhället, bland annat från Folk­hälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), kommuner, skolor och arbetsgivare för att hålla resandet på en tillräckligt låg nivå.

Tillsammans med SKR arbetar nu Svensk Kollektivtrafik med att ta fram en vägledning som syftar till att hjälpa de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i deras arbete med att förebygga och hantera trängsel och att, när så är möjligt, ha en någorlunda enhetlig hantering över hela landet.

Vägledningen kommer att avgränsas till den obokningsbara kollektivtrafiken som de regionala kollektivtrafikmyndigheterna ansvarar för. Den fokuserar på vad kollektivtrafikmyndigheterna och deras trafikoperatörer kan göra för att förebygga och hantera trängsel.

– Hur trängselsituationen utvecklas kommer i hög grad att påverkas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hemarbete och att undvika att resa med kollektivtrafik efterlevs samt hur en ökad flexibilitet av gymnasieelevernas resor kan lösas, konstaterar Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius samt Peter Haglund, sektionschef vid SKR.

De har som mål att vägledningen ska förankras hos alla berörda parter den här veckan för att sedan presenteras nästa vecka.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)