Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halvering av resandet med Tallink Grupp

Resandet med Tallink Grupp halverades under juli, jämfört med juli 2019. Men nya, tillfälliga linjer och kryssningar fördubblade resandet jämfört med juni. Foto: Tallink Grupp.

Tallink Grupp presenterade på tisdagsmorgonen sin resandestatistik för juli. Jämfört med juli förra året halverades antalet resenärer på Tallink Siljas fartyg, men jämfört med juni i år fördubblades antalet. Nya, tillfälliga linjer och kryssningar bidrog till att öka resandet under juli. Även frakttrafiken minskade.

Enligt de senaste siffrorna transporterades totalt 617 206 passagerare under juli vilket är 50,2% mindre än under samma månad 2019, men mer än dubbelt så många passagerare som under föregående månad. I juni transporterades 280 000 passagerare.

Även frakten backade, men inte alls i samma utsträckning som antalet passagerare. Antalet fraktenheter som transporterades på alla företagets fartyg i juli 2020 minskade med 2,9% jämfört med samma period 2019 och uppgick till 29 108 fraktenheter. Den största minskningen av antalet transporterade fraktenheter har varit på linjerna Lettland-Sverige och Estland-Sverige där trafiken för närvarande fortfarande är betydligt mindre jämfört med tidigare år. På linjerna Estland-Finland och Finland-Sverige ökade dock godstransporterna i juli jämfört med juli 2019, 2,4% respektive 7,1%.

Normal ruttverksamhet, som åtminstone till viss del är jämförbar med tidigare år, fortsatte endast på linjerna Tallinn-Helsingfors, Muuga-Nordsjö, Paldiski-Kapellskär och Åbo-Stockholm. Rutterna Tallinn-Stockholm och Helsingfors-Stockholm är fortfarande helt stoppade och linjen Riga-Stockholm körde endast fyra specialresor med begränsad kapacitet under månaden.

Samtidigt körde företaget ett antal nya, tillfälliga rutter under månaden, vilket hjälpte till att återställa passagerarantalet åtminstone till viss del. Rutter såsom Helsingfors-Riga, Åbo-Tallinn, Stockholm-Visby, ett antal specialkryssningar från Tallinn via Helsingfors till Åland och en specialkryssning från Helsingfors till Ösel, visade sig alla vara populära och har gjort det möjligt för resenärer runt Östersjön att resa säkert i närområdet i sommar.

– Istället för att bli handlingsförlamade av situationen och inreserestriktionerna för svenska turister till våra destinationer, har vi varit snabbfotade och innovativa. Våra sexton avgångar till Visby under sommaren har överträffat alla våra förväntningar såväl vad gäller efterfrågan som genomförande, och nu satsar vi vidare på ytterligare inhemska destinationer för den svenska marknaden med initialt fem avgångar till Världsarvet Höga Kusten, säger Marcus Risberg, vd Tallink Silja i Sverige.

– Vi har behövt nå helt nya nivåer av kreativitet, snabbhet och flexibilitet för att komma till detta resultat i rådande situation. Vi har vänt och vridit på varje möjlighet för att kunna erbjuda våra kunder vad de vill ha, hålla vår verksamhet igång på ett tryggt sätt, och säkerställa arbetstillfällen, säger Paavo Nõgene, vd Tallink Grupp.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)