Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: ”Oväntat liten risk för smitta i kollektivtrafiken”

Fem månader efter det stora utbrottet av covid-19 i New York ligger kollektivresandet 80 procent under normal nivå. Men smittorisken i kollektivtrafiken är inte så stor som många befarar, skriver New York Times. Foto: Ulo Maasing.

Risken för att bli smittad av covid-19 i kollektivtrafiken kan vara mindre än vad många tror. Det skriver ansedda New York Times som har sett på läget i flera länder i såväl Asien som Europa. Bakgrunden är att New Yorkborna i mycket stor utsträckning fortfarande håller sig borta från kollektivtrafiken, fem månader efter det stora utbrottet av coronaviruset i staden – detta därför att de är oroliga för att det ska vara farligt att åka kollektivt.

Men, konstaterar New York Times, i länder där pandemin till stor del har ebbat ut, har resenärerna återvänt i mycket högre grad till kollektivtrafiken än vad New Yorkborna har gjort. Och ändå har ingen stor spridning av viruset, så kallade superspridare, kunnat kopplas till kollektivtrafiken. Så länge resenärerna använder munskydd och undviker den värsta rusningsträngseln är risken för spridning av smitta inte särskilt stor.

New York Times pekar på att inget av 386 infektionskluster som hälsomyndigheterna i Paris identifierade mellan början av maj och mitten av juli kunde kopplas till stadens kollektivtrafik. Liknande studier i april och maj i Wien fann ingen koppling till kollektivtrafiken. Och i Tokyo, där myndigheterna har varit mycket offensiva när det gäller smittspårning, har man inte funnit någon koppling till stadens omfattande kollektivtrafiksystem. Även Hongkong rapporterar till New York Times att man inte har kunnat spåra något utbrott till kollektivtrafiken.

Samtidigt framhåller New York Times att resultaten ännu bör tolkas med försiktighet av flera skäl: kollektivresandet i städer runt om i världen ligger alltjämt avsevärt under nivån från tiden innan pandemin, smittspårning i kollektivtrafiken är svårt, kvaliteten på ventilationssystemen varierar med mera.

Agnes Wold, professor i bakteriologi vid Sahlgrenska institutet, säger sig inte vara förvånad över de resultat som New York Times redovisar.

– Man kan aldrig bevisa att något inte har skett, men det finns indikationer på att det inte sker mycket smittspridning i kollektivtrafiken, säger hon till Svenska Dagbladet.

– Den största smittöverföringen verkar ske hemmavid, sedan kommer arbetsplatsen. Därefter fester och andra typer av sociala evenemang där folk sjunger, äter ihop eller tar på varandra.

– Om du sitter halvt avdomnad på tunnelbanan i Stockholm och sover, riskerar du inte att smittas alls lika mycket som om du sitter och pratar med någon på en middag, säger Wold till SvD.

– Jag tror inte att kollektivtrafiken är det som driver epidemin. Men jag förstår att folk tycker det är obehagligt att sitta som packade sillar just nu. Och jag går själv av om det blir för trångt ombord.

Share Dela

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)