Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norska Hurtigruten ställer in kryssningar – Norge stoppar stora kryssningsfartyg

Hurtigrutens MS Roald Amundsen gjorde två kryssningar till Svalbard med covid-19-smitta ombord. Foto: Hurtigruten.

Det norska rederiet Hurtigruten har beslutat att ställa in alla sina expeditionskryssningar med anledning av 36 besättningsmän och fem passagerare på ett av rederiets fartyg har smittats av covid-19-viruset. Flera av de 386 passagerarna väntar alltjämt på sina testresultat, samtidigt som polisen i Troms har inlett en utredning av vad som hänt ombord på Hurtigrutens MS Roald Amundsen. Utländska besättningsmedlemmar får heller inte gå i land.

– Centralt i utredningen är att klarlägga om Hurtigruten eller anställda i rederiet borde ha vidtagit åtgärder för att förhindra vidare smittspridning av covid-19 då fartyget la till vid kaj i Tromsö i fredags, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Hurtigruten har medgett att rederiet inte har följt Folkehelseinstituttets riktlinjer i samband med utbrottet.

Utbrottet av covid-19 på MS Roald Amundsen skedde i samband med en kryssning till Svalbard. Nu har Hurtigruten tills vidare ställt in alla seglingar med fartygen Roald Amundsen, Fridtjof Nansen och Spitsbergen, både i och utanför norska farvatten.

Till norska radio- och tv-bolaget NRK säger Hurtigrutens koncernchef Daniel Skjeldan att man gör en fullständig genomgång av sina egna procedurer.

– En preliminär analys visar att flera av våra interna rutiner inte har följts, säger han.

Smittspridningen på Roald Amundsen har skett på två kryssningar, dels den 17 – 24 juli, dels från 25 – 31 juli.

Hurtigrutens linjetrafik mellan Bergen och Kirkenes berörs inte av stängningen.

På måndagen meddelade också den norska hälsoministern Bent Høie att regeringen stramar åt reglerna för kryssningsfartyg i landet under minst fjorton dagar. Till NRK säger Høie att åtgärden är till för att förhindra att fartyg med fler än 100 personer ombord  inte tillåts släppa i land passagerare. Reglerna gäller endast kryssningsfartyg. Pågående kryssningar kan slutföras, dock utan att passagerarna får gå i land under kryssningen.

Taggat som: ,

2 kommentarer »

  1. På Hurtigrutens hemsida står det att de ställer in alla Expeditionskryssningar. Om det stämmer är er artikel felaktig.
    https://www.hurtigruten.no/praktisk-informasjon/koronavirus/ekspedisjoner-stoppes/

    • Tack för påpekandet. Vi har förtydligat texten även om vi nog tror att de flesta inser vad som avses med kryssningar. Vänliga hälsningar. //UM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)