Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Svenskarna sämre på att följa riktlinjer

Fler reser med kollektivtrafiken och svenskarna har blivit sämre på att följa myndigheternas riktlinjer när det gäller covid-19. Arkivbild: Ulo Maasing.

Flera län rapporterar att resandet med kollektivtrafiken har ökat under den senaste tiden – en ökning som väntas fortsätta, inte minst när gymnasieskolorna öppnar. Några län rapporterar också att man har nått kapacitetstaket i kollektivtrafiken och inte har möjlighet att öka denna, även om efterfrågan skulle öka. Generellt har svenskarna blivit sämre på att följa myndigheternas riktlinjer när det gäller covid-19. Det rapporterar Länsstyrelsen i Skåne som varje vecka på regeringens uppdrag ställer samman rapporter från samtliga 21 länsstyrelser i landet.

Flera län anger att de har fått rapporter om att efterlevnaden har försämrats de senaste veckorna.

– Flera län rapporterar att försiktighetsåtgärderna har minskat i alla åldrar, och den senaste veckan förefaller även personer i riskgruppen 70+ blivit något sämre på att följa restriktionerna. Framför allt handlar det om att man inte håller avstånd till varandra. Det är tydligt att det finns en trötthet i samhället, och det visar på vikten av att vi alla jobbar hårt för att fortsätta hålla ut, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

När det gäller kollektivtrafiken rapporterar flera län att resandet ökat på senare tid. Resandet väntas fortsätta öka, inte minst när gymnasieskolorna åter öppnar.

Informationsinsatserna till resenärer om riktlinjerna i kollektivtrafik har varit omfattande i de flesta län. Flera län har appar och webbsidor som visar aktuell beläggning i kollektivtrafiken. Ett positivt exempel som lyfts fram är kampanjen Gå för Göteborg som visar resenärer antal steg mellan hållplatser för att uppmuntra till promenader.

En tredjedel av länen rapporterar att lokaltrafiken sätter in fler eller extra långa fordon vid behov i rusningstid. Några län rapporterar att man nått maxkapacitet och inte har möjlighet till ökning även om efterfrågan skulle öka.

Flera län lyfter att mängden fritidsresenärer försvårar för invånarna att göra nödvändiga resor på ett säkert sätt.

Många län rapporterar om stora variationer över tid och mellan platser, att trängsel har uppstått i rusningstider eller exempelvis till och från populära besöksmål. Trängsel uppstår även i ankomsthallar och liknande. Dessutom påverkas resandet av vädret, vilket gör det svårt att förutspå. Semesterperiod har jämnat ut beläggningen under dagen.

Länsstyrelserna rapporterar att kommuner och regioner söker former för att motverka trängsel i kollektivtrafiken när skolterminen börjar. Det rapporteras också om ett behov av att ha möjlighet att avvisa resenärer av smittskyddsskäl. Det efterfrågas även resurser till mer personal, exempelvis trafikvärdar, i kollektivtrafiken.

Andra åtgärder som länsstyrelserna rapporterar behov av är fastställda kriterier för vad som innebär trängsel inom kollektivtrafiken
efterfrågas liksom möjlighet att stänga vissa utflyktsmål om det inte går att hindra trängsel i kollektivtrafiken till dessa.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)