Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken unik i nerdragningar – bussbolag varnar för trängsel

Två av de stora operatörerna av busstrafik i Sverige, Nobina och Bergkvarabuss varnar för trängsel i kollektivtrafiken i Skåne. Av de många kollektivtrafikmyndigheter de båda företagen arbetar med är Skånetrafiken den enda som skär ner i det rådande läget med covid-19-pandemi, skriver Dagens Samhälle. ”Snarare handlar diskussionen hos de andra om hur man ska kunna utöka trafiken och minska risken för trängsel”, säger Nobinas kommunikationschef David Erixon till tidningen.

Som vi tidigare rapporterat (klicka här) säger Nobina upp 125 bussförare i Skåne till följd av Skånetrafikens nerdragningar från den 16 augusti. Ytterligare cirka 150 får sin tjänstgöringsgrad minskad. Bergkvarabuss har varslat 90 bussförare i Skåne.

Simon Sandberg, pressansvarig vid Bergkvarabuss, uppger för Dagens Samhälle att Skånetrafiken är den enda regionala kollektivtrafikmyndighet som företaget samarbetar med som skär ner trafiken trots covid-19-pandemin.

– Vi är så klart oroliga för trängsel och ökad smittspridning, speciellt då skolorna börjar. Med färre bussturer på linjerna bör det bli större trängsel, säger han till tidningen.

Bergkvarabuss kör i princip all busstrafik i Blekinge, en stor del av trafiken i Kalmar län, all trafik på Gotland och mycket trafik i Kronoberg.

Nobinas kommunikationschef David Erixon uppger för tidningen att inte heller Nobina, som är Sveriges största bussföretag, ser några indikationer på att fler än Skånetrafiken kommer att göra neddragningar som påverkar personalen.

– Snarare handlar diskussionen om hur man ska kunna utöka trafiken och minska risken för trängsel, säger han. Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska till den här neddragningen. En reducering av trafiken innebär i detta läge en ökad risk för trängsel som är olycklig, säger David Erixon.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)