Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor hybridbussorder till VDL

Holländska VDL har fått en order på 70 hybridledbussar. Foto: VDL.

Den holländska busstillverkaren VDL har fått ytterligare en stor order på hybridbussar från det belgiska bussföretaget De Lijn som kör i den flamländska delen av landet, Flandern. Ordern omfattar 70 ledbussar av modell Citea SLFA-180 Hybrid. Bussarna ska sättas in i flera städer i Flandern. De Lijns mål är att all busstrafik i de centrala delarna av tretton städer i Flandern ska köras på el. De Lijn avser att prioritera trafiken i miljözonerna i Bryssel och Antwerpen.

Den nya ordern ingår i ett ramavtal om 400 bussar som VDL skrev med De Lijn förra året.

Enligt De Lijn kommer man att under åren 2020 – 2022 ta emot totalt 270 nya hybridbussar.

Drivlinan i de nya hybridledbussarna är swamma som i VDL:s fullelektriska Citea Electric. De Lijn har valt batterier med en kapacitet på 64 kWh som gör att bussarna kan köra helt på el på sträckor upp till 30 kilometer. Förutom med en generator kan batterierna även laddas via en CCS Combo2-kontakt. Elmotorn är på 240 kW och generatorn en fyrcylindrig euro 6-motor på 210 kW.

I framtiden kan bussarnas körsträcka på el förlängas ytterligare genom att det blir möjligt att snabbladda dem via en pantograf.

De Lijn har cirka 2 250 bussar, 400 spårvagnar och över 8 000 medarbetare.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)