Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

125 bussförare förlorar jobbet i Skåne

125 bussförare hos Nobina sägs upp, 150 andra får sin arbetstid nerskuren. Foto: Ulo Maasing.

Totalt 125 bussförare hos Nobina i Skåne förlorar sina jobb och dessutom får 150 förare sina tjänster ”hyvlade”, alltså minskade från nuvarande heltid till en lägre sysselsättningsgrad, skriver Kommunalarbetaren. Bakgrunden är att Nobina i Skåne i juni (klicka här) varslade 255 bussförare sedan uppdragsgivaren Skånetrafiken hade meddelat att man skulle skära ner busstrafiken från den 16 augusti.

Skånetrafiken har motiverat nerskärningarna med att färre åker kollektivt samt med dålig ekonomi på grund av covid-19-pandemin. Enligt vad Skånetrafiken tidigare har uppgett kommer man att i hösttidtabellen köra nio procent färre bussturer än vad som var planerat innan pandemin bröt ut.

Samtidigt pågår i landet en intensiv debatt om hotande trängsel i kollektivtrafiken när semestrarna är slut och även gymnasieskolorna öppnar.

Nobinas nerdragningar i Skåne berör Malmö, Lund och nordvästra Skåne och gäller såväl tillsvidareanställda som timanställda. För ytterligare 150 förare hyvlas tjänsterna.

Till Kommunalarbetaren säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina, att man befinner sig i ett icke önskat läge.,

– Men när vi stod i en situation där vi antingen skulle säga upp fler personer eller gå ner i tjänstgöringsgrad så var det här en bättre lösning. Det är ett antal tjänster som gjorts om från 100 procent till 80 procent.

Från fackligt håll riktas kritik mot hyvlingen.

– I all hyvling är vi oeniga. Vi hävdar att arbetsgivaren inte behöver säga upp. Vi anser att den procentuella neddragningen som Skånetrafik gör kan göras med att avsluta anställningarna för de timanställda och de visstidsanställda, säger Ulf Hansson, ombudsman på Kommunal, till Kommunalarbetaren.

Han hävdar att ett antal tjänster hade kunnat göras om för att slippa hyvlingen.

– Det är tydligt från vår sida och från Kommunals sida att det inte är ett önskat läge att genomföra justeringar i tjänstgöringsgrader. Men i en svår situation var det här det bästa. Det viktiga är att behålla så många som möjligt av vår personal, säger David Erixon till Kommunalarbetaren.

Som vi tidigare rapporterat (klicka här) har även 90 bussförare på Bergkvarabuss i Skåne varslats om uppsägning, men där pågår alltjämt förhandlingar mellan arbetsgivare och fack.

Bland bussförarna i Skåne finns en oro för förvärrad trängsel på bussarna i höst, inte minst mot bakgrund av nerskärningarna.

Mikael Olsson är huvudskyddsombud på Nobina som kör stadsbussar i bland annat Malmö.

– Jag förstår inte hur Skånetrafiken tänker. Vi kör redan fulla bussar under hösten. ag tycker man ska göra som man gjort i Stockholm, att sätta in fler bussar, säger han till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)