Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre får dela på jätteorder på elbussar

Solaris är en av tre europeiska bussleverantörer som Hamburg har valt ut för en jätteorder på elbussar till lokaltrafiken. Foto: Solaris.

Tre stora, europeiska busstillverkare konkurrerar om en jätteorder på upp till 530 elbussar till lokaltrafiken i Hamburg, Hamburger Hochbahn. På tisdagen utsåg Hochbahn de tre busstillverkare med vilka man tecknar ett ramavtal om såväl tolvmeters elbussar som elledbussar för leverans under åren 2021 – 2025. De svenska busstillverkarna ingår inte bland de leverantörer som Hochbahn har valt.

De tre företag som Hochbahn tecknar avtal med är Solaris, Daimler Buses (Mercedes-Benz) samt MAN. Hamburger Hochbahn genomför just nu en storsatsning på att endast ha emissionsfria bussar i stadstrafiken. Hela bussflottan på 1 000 bussar i den nordtyska staden ska vara emissionsfri år 2030.

Bland de kriterier som Hochbahn ställt upp inför upphandlingen är en räckvidd på minst 200 kilometer, men med undantag för de 50 första ledbussarna som måste klara 150 kilometer eftersom ledbussarna är tyngre och batteritekniken ännu inte anses ha hunnit ifatt krav på längre räckvidd.

Mercedes-Benz tillhör också de busstillverkare som får teckna ramavtal om ordern på upp till 530 elbussar till Hamburg. Bild: Daimler Buses.

I sina specifikationer öppnar Hochbahn också för bränslecellsbussar eller bussar med bränslecellsdriven räckviddsförlängare och man aviserar också en öppen upphandling av bränslecellsbussar.

Redan under 2021 och 2022 ska Hochbahn köpa “avsevärt mer” än 100 elbussar, bland dem 50 elledbussar på 18 meter och som finns i serieproduktion. 2022 ska Hochbahns elbussflotta uppgå till mer än 160 elbussar.

– Med den här upphandlingen lägger vi en viktig grundsten för en fullständig konvertering av vår bussflotta till klimatvänliga drivlinor. För första gången i Tyskland har vi också ställt hållbarhetskrav i upphandlingen. Vi vill ta ett globalt ansvar förutom vårt lokala ansvar. Det här är ett viktigt steg på vägen mot grön mobilitet och ett klimatneutralt företag, säger Henrik Falk, vd för Hamburger Hochbahn.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)