Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Intelligent drift av elbussar

Det norska teknologiföretaget Sagasystem AS ska i samarbete med bussoperatören Norgesbuss driva ett innovationsprojekt för drift av elbussar. Projektet syftar till att optimera drift och energiförbrukning för elbussar och därmed göra kollektivtrafiken mer effektiv. Systemet bygger på algoritmer för maskininlärning.

– Det här är en viktig del av den gröna omställning som hela kollektivtrafikbranschen är engagerad i, säger Robert Erikson, vd för Sagasystem.

Bakgrunden är att de system som idag finns på marknaden när det gäller laddinfrastruktur för fordon inte är samordnade med de system som kollektivtrafikbranschen använder för realtidsövervakning av fordonsflottan.

En viktig del i projektet är därför att bygga vidare på Sagasystems IT-plattform Tenix genom att samla in data från fordon och laddinfrastruktur. Dessa data ska sedan användas till att skapa algoritmer för maskininlärning.

Algoritmerna ska bidra till att optimera driften av fordonsflottan, bland annat genom att fånga upp felhändelser och se till att rätt fordon används till rätt trafikuppdrag vid rätt tidpunkt. Därmed säkras, enligt Sagasystem, en effektiv, grön energianvändning och bästa möjliga resupplevelse för kollektivtrafikens kunder.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)