Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya miljökrav för persontransporter

Nu införs nya krav för att klassas som Bra Miljöval. Bild: Naturskyddsföreningen.

Miljömärkningen Bra Miljöval presenterade på onsdagen nya miljökrav för persontransporter. Bakgrunden är fordonens tekniska utveckling och förändrade resmönster hos svenskarna. Kraven har nu även anpassats efter olika färdsätt. När det gäller bussbranschen finns separata miljökrav för långfärdsbussar samt för bussar i lokal och regional kollektivtrafik.

Bra Miljöval miljömärkning för persontransporter har funnits sedan 1994. Syftet med miljömärkningen är att minska transporternas negativa påverkan på miljön.

Fram till nu har kraven varit desamma oavsett färdsätt, men dessa skiljer sig nu åt.

– Genom att ha anpassade krav för respektive färdsätt kan vi enklare driva på utvecklingen av ett hållbart transportsystem. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa resenärer och upphandlare att välja transporttjänsterna med lägst miljöpåverkan. De olika färdsätten är cykel- och bildelning, taxi, långfärdsbuss, stads- och regionbuss, spårtrafik och fartyg, säger Eva Eiderström, chef Bra Miljöval.

Aktörer inom persontransporter som kommer att ansöka om miljömärkning till de nya miljökraven anser att det är ett led i att utveckla hållbara transporter. Skånetrafiken vill att deras trafik både ska ha ett minimalt miljöavtryck och skapa så mycket samhällsnytta som möjligt.

— Trafikens märkning med Bra Miljöval hjälper oss att på ett enkelt och tydligt sätt kommunicera vår trafiks miljöprestanda till våra kunder, medarbetare och allmänheten samtidigt som den hjälper oss att styra mot våra mål, säger Iris Rehnström, Miljö- och hållbarhetsansvarig på Skånetrafiken.

Klicka här för att ladda ner de nya miljökraven.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)