Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Örebro: Trängsel bara på ett fåtal bussar

Länstrafiken Örebro rapporterar att man hittills klarat trafiken med bara några få turer med trängsel ombord. Foto: Länstrafiken Örebro.

Situationen på bussarna är överlag bra och trängseln har uteblivit på de allra flesta avgångarna, rapporterar Länstrafiken Örebro två veckor efter skolstart. Länstrafiken har satt in samtliga reservbussar samt ett antal inhyrda turistbussar på regionala linjer med högt tryck.

– Vi följer dagligen upp trängselsituationen på våra bussar och även om vi får rapporter om avgångar med många passagerare så tycks det på det stora hela fungera bra, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Region Örebro län.

Totalt handlar det om 10-15 avgångar per dag, av totalt cirka 2 000, där antingen förare eller passagerare rapporterat om en hög beläggning.

I nuläget kör Länstrafiken med all tillgänglig ordinarie trafik. Därtill har samtliga reservbussar plus ett antal inhyrda turistbussar satts in på de regionavgångar där behovet är störst för stunden.

– Under den första skolveckan hade vi ett antal avgångar i den regionala trafiken där beläggningen var för hög. Det har vi nu försökt att parera. Men vi vet ju inte riktigt hur många som kommer att söka sig till kollektivtrafiken från en dag till en annan, och vi vet inte heller med vilken avgång de väljer att åka. Så trots extrabussar kan vi inte lämna någon garanti för att det inte kommer att vara hög beläggning i framtiden, säger Fredrik Eliasson.

Inom stadstrafiken i Örebro visar uppföljningen att det är cirka tio avgångar per dag som har för hög beläggning eller som tvingas sätta upp skyltar med texten ”Fullsatt” varvid inga fler passagerare tillåts gå på.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att tvingas lämna passagerare vid hållplatserna, men vi gör det för att inte äventyra säkerheten, säger Fredrik Eliasson.

– Att gymnasieskolorna till viss del bedriver sin utbildning på distans eller har delat upp skolstartstiden har också underlättat möjligheten för oss att ha en acceptabel trängselsituation inom kollektivtrafiken. Om gymnasieskolorna hade varit öppna som vanligt hade det förmodligen varit en betydligt mer ansträngd situation.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)