Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor anläggning för HVO-produktion

Med fossilfritt i tankarna. Colabitoil bygger stor anläggning för HVO och andra fossilfria drivmedel i Gävle. Foto: Colabitoil.

Drivmedelsutvecklaren Colabitoil har köpt hela Norrsundet hamn i Gävle. Företaget planerar att där bygga en fullskalig produktionsanläggning för att framställa fossilfria drivmedel: HVO, bensin och jetbränsle. Målet är att anläggningen ska vara klar för produktion år 2023.

– Det här är en historisk dag. Sedan vi startade Colabitoil 2013 har målet varit att skapa en produktionsanläggning för fossilfria bränslen. Jag är glad att vi nu kan fortsätta arbetet, säger Jan Nordlöf, grundare och styrelseordförande i Colabitoil.

Idag levererar Colabitoil HVO100 i samarbete med det finska oljebolaget Neste som svarar för själva produktionen. Nu siktar Colabitoil på egen, astorskalig produktion och försäljning.

– När produktionsanläggningen är klar räknar vi med att tillverka 500 000 kubikmeter HVO100 per år. Hälften av det räcker för att täcka behovet hos våra nuvarande kunder, säger Colabitoils vd Magnus Nyfjäll till Arbetarbladet.

Enligt honom motsvarar den svenska marknaden för drivmedel tio miljoner kubikmeter.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)