Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Aktiva filter renar turistbussluft

Busstillverkaren Van Hool introducerar nu ett system för att rena luften i turistbussar från virus och bakterier. Bild: Van Hool.

Den belgiska busstillverkaren Van Hool introducerar nu ett nytt system för att rena luften i sina turistbussar och minska risken för spridning av covid-19-smitta i bussarna. Van Hools lösning fokuserar på en aktiv rening av den luft som finns inne i bussen, till skillnad från att genom luftkonditioneringen ta in så mycket frisk luft som möjligt. Företaget motiverar det med att det är luften luften inne i bussen som kan innehålla aerosoler som bär virus och bakterier. Det innebär dock inte att inflöde av utomhusluft stoppas.

Van Hool kallar sitt system CAPS, Clean Air Purifying System. Med aktiva filter passerar inneluften genom fyra eller sex filterelement, beroende på bussmodell. Luften inne i bussen kan återanvändas på mindre än en minut och passerar då filtren som finns för samtliga Van Hools turistbussmodeller.

Varje filterelement använder tre olika tekniklösningar som alla syftar till att förstöra bakterier och virus som kan finnas i den luft som återvinns.

Det är först ett elektrostatiskt filter som fångar upp dammpartiklar, bakterier och virus och förstör dessa genom jonisering. Jonisering är en teknik som lägger en elektrisk laddning i luften som passerar genom luftrenaren. Detta skapar laddade partiklar som kallas joner. Jonerna fäster sig på smutspartiklar i luften som sedan fastnar i filtret.

Därefter steriliseras luften med ultraviolett ljus som slår ut virus och bakterier. Samtidigt sker en fotokatalys. Det är en kemisk process som löser upp bakterier och virus när dessa absorberar det ultravioletta ljuset.

Enligt Van Hool kräver CAPS inget särskilt underhåll förutom att filterelementen behöver bytas ut efter 8 000 timmars användning, vilket motsvarar cirka 500 000 kilometers körning.

Van Hool uppger att CAPS kan fås i alla nya bussar, men systemet kan även eftermonteras, ett arbete som tar en dag i anspråk.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)