Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en estnisk stororder för Solaris

Solaris har fått en stororder på ytterligare 100 gasbussar till Tallinn. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har fått ännu en stororder på gasbussar till Estlands huvudstad Tallinn. Ordern gäller 100 bussar med ett ordervärde på närmare 28 miljoner euro, cirka 290 miljoner SEK. I slutet av förra året vann Solaris en upphandling av 100 gasbussar i Tallinn. I upphandlingen fanns en option om ytterligare 100 bussar som stadens lokaltrafikbolag Tallinna Linnatranspordi nu har utnyttjat. På mindre än ett år har således Tallinna Linnatranspordi beställt 200 bussar från den polska tillverkaren.

Den nya ordern omfattar 50 Solaris Urbino 12 gasbussar samt 50 Solaris Urbino 18 gasdrivna ledbussar. Leveranserna sker nästa år.

Den förra ordern till Solaris från Tallinn gällde 60 Urbino 12 och 40 Urbino 18 gasbussar.

Bussarna i den nya ordern skiljer sig en del från de tidigare beställda. Bland annat sitter föraren i en egen kabin med separat dörr, något som ingår i Solaris´ ”anticoronapaket”.

Såväl 12- som 18-metersbussarna har en CNG-motor på 239 kW med en funktion som gör att bussen kan startas även vid mycket låga utomhustemperaturer. Luftkonditionering, USB-uttag vid samtliga stolsrader, infosystem med mera.

Tidigare har Solaris levererat mer än 50 trådbussar av modell Trollino till Tallinn.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)