Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BRT-linje kan lyfta Kalmars kollektivtrafik

Karlstads snabbussar, något för Kalmar? Foto: Ulo Maasing.

Kalmar kan i framtiden komma att få en BRT-linje (BRT = Bus Rapid Transit, superbussar). Det föreslås i en förundersökning som Kalmar kommun har låtit göra och som gäller busstrafiken längs Norra Vägen i Kalmar, från centrum till Lindsdal i norra delen av kommunen. På sträckan görs idag 40 procent av alla kollektivtrafikresor i Kalmar.

– Vi kör bussar var femte minut men klarar ändå inte behovet, säger Kalmars mobilitetschef Robert Dahlström till tidningen Barometern.

Samtidigt som busstrafiken idag har kapacitetsproblem växer de norra delarna av Kalmar snabbt med nya bostadsområden. Förstudien föreslår en BRT-linje som går mellan Kalmar C och Lindsdal i norra Kalmar. På den mest belastade sträckan föreslås särskilda busskörfält som kan användas av BRT-linjen, andra bussar och utryckningsfordon. Men förslaget avser inte fullvärdig BRT. På vissa sträckor föreslås busstrafiken dela utrymme i gatan med annan trafik.

Än är det dock långt kvar innan BRT-linjen blir verklighet. Ytterligare flera utredningar måste göras och omfattande ombyggnadsarbeten krävs.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. Kunde ju börja med att använda ledbussar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)