Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busshållplats nominerad till internationellt designpris

Busshållplatsen Station of Being i Umeå. Foto: Samuel Pettersson.

En busshållplats i Umeå har nominerats till ett internationellt designpris som delas ut av London Design Museum. Det är hållplatsen Station of Being vid Umeå universitet som har nominerats till priset Beazley Designs of the Year 2020. Hållplatsen är ett av tre nominerade bidrag i kategorin transport.

– Det här är riktigt stort. Bara att nomineras till ett så fint pris är en fjäder i hatten, både för dem som har arbetat med hållplatsens utformning och design, men också för Umeå kommun, som vill satsa på den här typen av innovativa och nyskapande lösningar, säger Carina Aschan, utvecklingsstrateg vid Umeå kommun.

London Design Museum skriver bland annat att Station of Being med sin välkomnande och avstressande miljö uppmuntrar resenärerna att oftare använda kollektivtrafik. Hållplatsens smarta tak använder ljus och ljud för att tala om för resenärer att en buss närmar sig. Varje busslinje har dessutom sitt unika ljud. De träbälgar som hänger ner från taket roterar automatiskt för att skydda resenärer från vädret och även skapa möjligheter till interaktion i sociala utrymmen.

Under det år som snart har passerat sedan invigningen så bedöms hållplatsen ha varit välfungerande. Utformningen med det innovativa ljud- och ljusspelet tillsammans med separeringen av väntzon och påstigningszon möjliggör en snabbare påstigning och bidrar därmed till att spara energi för elbussarna.

Busshållplatsen, som är en del av EU-projektet Ruggedised, har designats av den nederländske designern Rombout Frieling i samarbete med forskningsinstitutet RISE, Umeå.

Tävlingen Beazley Designs of the Year 2020 kommer att avgöras med ett omröstningsförfarande som pågår fram till den 10 november. En prisjury beslutar därefter vilka som blir vinnare i de olika kategorierna, samt vinnare i tävlingen totalt sett.

Redan nu har hållplatsen väckt stor internationell uppmärksamhet. Från flera städer i Europa har representanter varit i Umeå för att hämta inspiration till utveckling av sina hållplatser.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)