Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dramatisk ökning av fusk på Skånebussar

Fuskåkandet i den skånska kollektivtrafiken har fyr- till femdubblats. Foto: Skånetrafiken.

Skånetrafiken, som ansvarar för kollektivtrafiken i Region Skåne, rapporterar att biljettfusket i kollektivtrafiken har ökat kraftigt. Vid civila kontroller under september saknade i genomsnitt sex till sju procent av resenärerna giltig biljett.

Fram till i juli fokuserade Skånetrafikens biljettkontrollanter på att räkna resenärer och rapportera om eventuell trängsel på bussar och tåg. Sedan dess har antalet ökat successivt till att nu ligga på ungefär 6000 kontroller per dygn på vardagar.

Skånetrafikens biljettkontrollanter gör både uniformerade och civila kontroller på bussar och tåg. Det bästa måttet på hur många som reser utan giltig biljett fås vid civila biljettkontroller. Under september har de civila kontrollerna fokuserat på stadsbussar och andelen som saknat en giltig biljett har varit cirka sex till sju procent.

Normalt brukar siffran vara 1,5 – 2 procent.

– Den stora majoriteten som reser med oss har en giltig biljett men de indikationer vi har fått är att fler just nu struntar i att göra rätt för sig när de reser med oss. Vi har ännu ingen exakt statistik men vi fortsätter att göra kontroller och arbeta proaktivt, säger Mikael Thomasson, chef försäljningsuppföljning på Skånetrafiken.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)