Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya arbetssätt för Västtrafiks kontrollanter

Biljettkontroller sker med avstånd hos Västtrafik. Foto: Sofie Lahtinen.

Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, utökar antalet kontrollanter under hösten. Västtrafiks biljettkontrollanter har också under fyra veckor i september och oktober testat nya arbetssätt och metoder för att kontrollerna ska kännas trygga och säkra för alla inblandade.

I dialog med Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare har kontrollanterna testat munskydd, handsprit, selfiesticks och olika sätt att hålla avstånd till resenärerna. Nu är testfasen slut och nya arbetssätt på plats, rapporterar Västtrafik.

– Testerna har gått väldigt bra. Vi har landat i flera saker, men det allra viktigaste för att det ska kännas tryggt och säkert för resenärerna är naturligtvis att hålla avstånd. Det kommer vi göra genom att använda kroppsspråk och kommunikation. När biljetter kontrolleras sträcker kontrollanten ut armen ordentligt, då skapas ett bra avstånd mellan kontrollanten och resenären, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Bland de nya rutinerna ingår också att hålla mötena med resenären så korta som möjligt och vara extra noga med handhygienen, till exempel genom att använda handsprit och rengöra utrustningen ofta. Hänsyn kommer även tas till fordonens beläggningsgrad.

Under våren gjordes färre biljettkontroller och istället fokuserade kontrollanterna på att guida kunderna för att undvika trängsel ombord.

– Vi vet att de allra flesta gör rätt för sig men biljettkontrollerna är viktiga för att hindra att några tar sig rätten att åka på andras bekostnad. Med fler betalande resenärer ges bättre förutsättningar att stärka kollektivtrafiken, vilket är extra viktigt nu när samhällsekonomin är så ansträngd, säger Maria Björner Brauer.

Under hösten kommer dagens styrka om cirka 80 biljettkontrollanter vid Västtrafik att ökas till cirka 100.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)