Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med fortsatt miljardstöd till resebranschen – i Norge

Norge går före och stöder resebranschen, turistbussföretag inräknade, med miljardbelopp under hösten och vintern.

Sverige fortsätter att halka efter i stödet till resebranschen. På tisdagseftermiddagen blev det klart att den norska regeringen ställer upp med ett miljardstöd till turistbussföretag, event- , mäss- och konferensarrangörer, upplevelseanläggningar, hotell, alpina anläggningar med mera. Stödet uppgår till 1,4 miljarder norska kronor (cirka 1,35 miljarder SEK) för månaderna september, oktober, november och december. I regeringens budgetförslag ingår också ett fortsatt stöd nästa år. Till det har 680 miljoner norska kronor (606 miljoner SEK) avsatts i budgeten för 2021.

– Vi är mycket glada för att stödet inkluderar turistbussverksamhet. Om det stöd som utgår för kommersiell linjetrafik inte förlängs kan även expressbussföretagen ansöka om kompensation inom ramen för det nya stödet, troligen även flygbussföretagen, säger Jon H Stordrange, vd i den norska bussbranschens organisation NHO Transport.

Han menar dock att stödet 2021 bör ökas avsevärt utöver de 680 miljoner NOK som är budgeterat av regeringen.

– Då är man förberedd på kompenserande åtgärder tills marknaden är mer normaliserad.

– Resebranschen står inför en tuff vinter och det finns ett stort behov av hjälp och förutsägbarhet. Sett till näringslivet som helhet är vi nu i en fas där akuta krispaket och nödhjälp kan trappas ner. Resebranschen är i fortsatt behov av stöd och vi har därför varit i tät dialog med parterna för att finna åtgärder som kan stimulera och hjälpa företagen, säger den norska näringsministern Iselin Nybø.

För att kvalificera sig för stöd måste företagen kunna visa att de har tappat 40 procent eller mer av omsättningen under de aktuella månaderna. Stödet bygger vidare på det tillfälliga stödet som löpte ut i augusti till företag med stort omsättningsfall och är direkt riktat till företag i reselivsbranschen.

– Syftet är att hindra att i övrigt livskraftiga företag i resebranschen går i konkurs, att trygga arbetsplatser och att ge näringen tid och utrymme att anpassa sig till situationen, säger Iselin Nybø.

Kompensation utgår till företagens oundvikliga, fasta kostnader, justerade i förhållande till deras omsättningsfall och därefter en justeringsfaktor. Annat offentligt stöd som företagen har fått i samband med virusutbrottet ska räknas in i företagens omsättning. Det högsta belopp som ett företag kan få i stöd uppgår till tio miljoner NOK.

Den norska regeringen kommer dessutom att föreslå ett särskilt stöd till företag i resebranschen som faller utanför stödsystemet, exempelvis butiker som är helt beroende av turister eller företag som levererar mat eller bagerivaror till hotell. Dessa småföretag måste kunna dokumentera att minst 80 procent av deras intäkter i fjol var knutna till resebranschen. För detta avsätter den norska regeringen 100 miljoner kronor.

De företag som kan söka det nya miljardstödet är företag inom

Persontransporter med buss/linjebil/båt
Övernattningsbranschen
Restaurangbranschen
Förmedlingsbranschen
Event-, mäss- och konferensarrangörer
Marktjänster på flygplatser mm
Museer
Skidanläggningar, nöjes- och upplevelseparker
Resebranschrelaterad uthyrning av bilar och sport- och fritidsutrustning

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)