Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Astrid Lindgrens värld vann i domstol om coronapublik

Astrid Lindgrens Värld fick rätt när det gällde publikstorlek i somras. Foto: Astrid Lindgrens Värld.

Polismyndigheten sa nej när Astrid Lindgrens värld i somras ville ha öppet, men begränsa publiken vid varje scen till högst 50 personer. Taket på högst 50 skulle gälla hela parken ansåg polisen vars beslut tvingade den populära turistattraktionen att stänga. Nu har Astrid Lindgrens värld fått rätt i förvaltningsrätten.

Inför årets säsongsöppning i Astrid Lindgrens Värld var det många turer fram och tillbaka kring hur reglerna kring hanteringen av coronaviruset skulle tolkas. Den stora frågan gällde om parken skulle få ha fler föreställningar samtidigt i parken eller inte.

Efter att ha först ha öppnat med mycket rigorösa säkerhetsåtgärder i parken blev man sedan tvungna att stänga igen. Detta efter ett beslut från Polismyndigheten som menade att det var den då rådande restriktionen på 50 besökare totalt som gällde.

Konsekvensen blev att hela säsongen gick till spillo. Arbetstillfällen både i parken och i Vimmerby försvann på grund av det.

Astrid Lindgrens Värld valde då att överklaga beslutet, som man ansåg vara fattat på bristfälliga grunder, till Förvaltningsrätten.

Nu har domstolen kommit med sitt utslag.
Astrid Lindgrens Värld får rätt i frågan. Det betyder att personbegränsningen på 50 personer gäller för varje enskild scen i parken. Varje teaterföreställning ska alltså betraktas som en separat allmän sammankomst.

Detta ger helt nya och ljusare förutsättningar inför det kommande året.

– Vi är jätteglada att Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning som vi, säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld.

– Nu har vi något bättre förutsättningar att planera för en säsongsöppning nästa år. Det är absolut ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande så att ordningslagen inte ska styra över parkernas arbete för att minska eventuella smittspridningar. Det är ett trubbigt instrument och det slår snett mot många verksamheter som räknas som nöjesparker, inte bara vår. Det måste till ett bättre regelverk som ger oss möjlighet att ha verksamheten igång på ett ansvarsfullt sätt när pandemier som Covid-19 uppstår.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)