Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris elbussetta i EU

Lokaltrafiken i Berlin, BVG, är en stor elbusskund hos Solaris. Foto: Ulo Maasing.

Den polska busstillverkaren Solaris är åtminstone hittills störst i Europa i år när det gäller levererade elbussar. Totalt har 242 batteribussar från Solaris rullat ut på europeiska gator under årets första nio månader.

Under perioden nyregistrerades i EU över 1 000 batteridrivna bussar. Solaris EU-leveranser under perioden januari – september har gått till trafikföretag i fem länder, nämligen Frankrike, Spanien, Tyskland, Polen och Italien. På sin polska hemmamarknad har Solaris en extremt stark ställning. 96 procent av de 114 elbussar som registrerades där under årets första nio månader kom från Solaris.

Förra året levererade Solaris 162 batteribussar.

En 24-meters, dubbelledad trådbuss från Solaris i Bratislava. Foto: Solaris.

Bränslecellsbussarna är ett växande marknadssegment för Solaris. Sedan företaget i juni 2019 lanserade sin bränslecellsdrivna version av stadsbussen Urbino har man fått beställnimgar på 57 sådana bussar.

Även trådbussar är ett viktigt marknadssegment för Solaris som hittills sålt över 1 600 sådana bussar. Just nu provar lokaltrafiken i Bratislava en av de senaste medlemmarna i Solaris´ trådbussfamilj, en 24 meter lång, dubbelledad trådbuss som laddas när den kör på de delar av linjenätet som har luftledning, men som dessutom kan köras enbart på batterier. Bussen har en kapacitet på 200 passagerare.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)