Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny liten turistbuss från MAN

MAN lanserar nu sin minibuss TGE även som turistbuss. Foto, samtliga bilder: MAN.

Busstillverkaren MAN har nu introducerat sin minibuss TGE även som turistbuss, TGE Coach. Bussen kan fås både för dieseldrift och eldrift och har en kapacitet på upp till 16 passagerare. TGE Coach är den tredje versionen av MAN:s minibusserie som lanserades 2018. Tidigare har versioner för stadstrafik (TGE City) och längre linjetrafik och enklare beställningstrafik (TGE Intercity) lanserats.

TGE Coach är 7,4 meter lång.

TGE Coach tillverkas av MAN i samarbete med välkända litauiska Altas. Som övriga minibussar baseras TGE Coach på MAN TGE van. Längden är 7,4 meter och höjden 2,62 meter utan luftkonditionering på taket.

Bussen har en kapacitet på upp till 16 passagerare.

Som standard har TGE Coach en tvåliters dieselmotor på 130 kW (177 hästkrafter). Två alternativa växellådor finns, dels en sexväxlad manuell låda, dels en åttaväxlad automatlåda.

Passagerarkapaciteten är upp till 16 platser, men naturligtvis går inredningen att anpassa efter köparens behov och hur bussen ska användas, exempelvis för små turistgrupper eller för matartrafik till hotell eller konferensanläggningar.

Bagageutrymmet rymmer upp till 1 700 liter.

Stolarna är fast monterade och har trepunktsbälten. De kan fås i två läderutföranden, eller också med samma klädsel som används i någon av MAN:s stora bussar. Samtliga passagerarplatser har USB-uttag.

Den första sittplatsen bakom ingångsdörren kan utrustas med mikrofon och fungera som guideplats. Som tillval kan ett 15-liters kylskåp fås längst fram.

Bagageutrymmet längst bak rymmer som standard upp till 1 700 liter. Inne i bussen finns bagagehyllor. Dessa har paneler med friskluftinblåsning, högtalare, läslampor med mera på undersidan.

Som standard har bussen en klimatanläggning som automatiskt reglerar temperaturen på den friskluft som tas in till det värde som föraren ställer in. Detta kan kompletteras med en separat, takmonterad luftkonditionering som tillför friskluft och har en kapacitet på 2 040 kubikmeter i timmen. Den stora luftväxlingen är viktig, inte minst för att kraftigt begränsa spridningen av exempelvis virus.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)