Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya utsläppskrav för miljözoner

De nationella utsläppsgränserna för miljözon ändras vid årsskiftet. Arkivbild: Ulo Maasing.

Vid årsskiftet ändras utsläppskraven för miljözoner i Sverige. Det innebär att från årsskiftet måste tunga bussar och lastbilar uppfylla som lägst kraven enligt Euro VI. Grundregeln är att en tung buss eller lastbil får köra i miljözon klass 1 under sex år från första registrering, registreringsåret oräknat. Men det finns undantag från grundregeln.

Undantaget innebär att fordon som klarar avgaskrav bättre än Euro II (från 1 september 2013, bättre än Euro III) får köra i miljözoner i åtta år, registreringsåret oräknat. Det innebär exempelvis att en buss med euroklassen Euro V av 2013 års modell kan köra i miljözon även 2021. Fordon som uppfyller utsläppskraven enligt Euro VI får köras i miljözon.

Idag finns det miljözoner i Stockholm, Göteborg, Mölndal, Malmö, Lund, Helsingborg, Uppsala och Umeå. Det är upp till varje kommun att själv bestämma om införande av miljözon och dess geografiska omfattning.

Share Dela

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)