Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skärpta råd gav minskat resande

I SL-trafiken har resandet minskat med 10 – 15 procent sedan myndigheternas råd skärptes. Foto: Ulo Maasing.

Bättre i några regioner, oförändrat i de flesta och sämre i en region. Det rapporterar länsstyrelserna runt om i landet när det gäller kollektivtrafiken och svenskarnas efterlevnad av myndigheternas rekommendationer, riktlinjer och råd med anledning av covid-19-pandemin. Däremot brister det i efterlevnaden framförallt i livsmedelsbutiker och gallerior.

På regeringens uppdrag sammanställer länsstyrelsen i Skåne varje fredag rapporter från landets samtliga länsstyrelser om hur svenskarna följer rekommendationer och råd. I veckans rapportering upplever vissa län positiva effekter av de lokala restriktionerna. Efterlevnaden brister dock framförallt i livsmedelsbutiker och i gallerior, konstaterar rapporten som i huvudsak baseras på uppgifter från vecka 47.

När det gäller kollektivtrafiken visar rapporter från Gävleborg, Västerbotten och Örebro på förbättrade förutsättningar för efterlevnad medan förutsättningarna har försämrats i Västernorrland. 17 län rapporterar att läget är oförändrat. Till de förbättrade förutsättningarna hör bland annat utökad förstärkningstrafik eller förstärkta informationsinsatser.

De skärpta rekommendationerna i regionerna har fått genomslag på flera håll, enligt rapporten.

I Örebro län har de resulterat i att resandet har minskat med knappt 30 procent efter att de skärpta rekommendationerna infördes, dock inte primärt under rusningstrafik.

19 län rapporterar att beläggningsgraden är betydligt lägre än normalläget jämfört med tidigare år. Ett län har ej rapporterat beläggningsgraden jämfört med normalläge. Hög beläggning har rapporterats av Dalarna.
Stockholms län rapporterar 10-15% minskning av spärrpassager mellan vecka 43 och vecka 46. Beläggningsgraden ligger på 46 % av vad den låg på under samma vecka 2019. Uppsala län rapporterar om minskad beläggningsgrad på stads-och regionbussar. Antalet fullsatta bussar och tåg har dock ökat jämfört med föregående vecka.

Östergötlands län rapporterar att trängseln generellt sett är låg med några få undantag, främst i Linköping under rusningstrafik. Skåne län rapporterar att beläggningsgraden har minskat på bussar och tåg jämfört med motsvarande vecka föregående år.

Västra Götaland rapporterar att resandet minskat med tre procent sedan föregående vecka, och att beläggningsgraden är 43 % lägre än motsvarande vecka föregående år.
Kalmar län rapporterar att beläggningsgraden bedöms minska från och med vecka 47, då flera gymnasieskolor övergår till distansundervisning.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)