Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Så blir den förlängda korttidspermitteringen

Korttidsarbetar föraren? Nu har regeringen lagt fram sitt förslag till hur korttidspermitteringen ska förlängas till halvårsskiftet 2021.

I början av november meddelade regeringen att det kommer att vara möjligt för företag att få stöd vid korttidspermittering till och med den 30 juni nästa år. På fredagen skickade regeringen sitt förslag om hur den förlängda korttidspermitteringen ska utformas på remiss. Innan det kan klubbas av riksdagen ska förslaget också granskas av lagrådet.Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Nya krav införs för att förebygga missbruk och reglerna som gäller företagens vinstutdelningar förtydligas.

Enligt de regler som gäller nu kan företag få stöd för korttidspermittering högst nio månader i följd. Regeringen vill nu att den tidsgränsen och karenstiden tillfälligt tas bort under perioden 1december i år – 30 juni nästa år.

Det betyder också att företag som har använt stödet tidigare i under covid-19-pandemin, men som har kunnat avsluta korttidsarbetet under en tid, åter kan gå in i systemet från den första december.

Året ut är subventionsgraden 75 procent enligt de regler som gäller för 2020. Även i januari, februari och mars kommer subventionsgraden att vara 75 procent, alltså samma nivå som i år. Under april, maj och juni blir subventionsgraden 50 procent.

Utvidgningarna av stödet när det gäller stöd under uppsägningstid och till familjemedlemmar förlängs till och med den 30 juni 2021.

Regeringen föreslår även en permanent utvidgning för verksamhet som huvudsakligen är finansierad av allmänna medel.

För att hindra att företag missbrukar stödet vill regeringen att arbetsgivare som har en lönesumma som överstiger 400 000 kronor tillsammans med ansökan ska lämna ett revisorsintyg. För att täck kostnaderna för intyget kan företag få stöd med upp till 10 000 kronor.

När det gäller vinstutdelningar föreslår regeringen att en arbetsgivare int ska ha rätt till stöd om arbetsgivaren under stödperioden, två månader innan denna eller sex månader efter beslutar om eller verkställer vinstutdelning. Däremot får koncernbidrag lämnas.

Nu går förslaget ut på remiss till den 11 december för att sedan träda i kraft den 15 februari nästa år, men det ska gälla retroaktivt från den första december i år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)