Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upp till 50 procent fuskåker i Jönköping

Jönköpings Länstrafik startar en kampanj för bättre betalningsmoral i kollektivtrafiken. Bild: JLT.

Fuskåkandet har ökat dramatiskt och i vissa områden fuskar upp till 50 procent av resenärerna, kanske ännu fler. Det konstaterar Jönköpings Länstrafik (JLT) som nu startar en kampanj för att få fler att betala för sin resa med kollektivtrafiken.

Samtidigt som vi är glada och tacksamma att många väljer andra sätt att resa så att de som inte har något alternativ till kollektivtrafiken har vi också märkt att många väljer att inte betala för sin resa. Därför vi vill rikta ett stort Tack! till de som gör rätt för sig, och ge en tankeställare till dem som inte gör det, skriver Jönköpings Länstrafik i sin motivation till kampanjen.

– I och med covid-19 har vi tyvärr sett att många väljer att inte betala för sin resa. Vi ser en stor ökning i antalet fusk och resenärer som vi kontrollerar saknar oftare än tidigare giltigt färdbevis, säger Petra Sundell, marknadschef vid Jönköpings Länstrafik.

Innan pandemin låg antalet ertappade med fusk bland JLT:s resenärer kring en procent Nu finns i vissa områden ett utbrett fusk ända upp till 50 procent. Samtidigt är mörkertalet stort och siffran kan vara ännu högre, konstaterar JLT som varnar för att konsekvensen kan bli minskad trafik.

– Sedan måste vi komma ihåg att det också finns en stor del av våra resenärer som åker med oss varje dag, eller enstaka resor, som betalar för sin resa och det är dem som vi vill ge lite extra uppmärksamhet, och säga tack till, säger Petra Sundell.

JLT räknar med ett underskott på biljettintäkterna om cirka 100 miljoner kronor i år.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)