Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva tog över efter 75 år

Bandklippning i Kristianstad i arla Luciamorgon när Arriva tog över stadsbussarna. Foto: Arriva.

Ända sedan 1940-talet har stadsbussarna i Kristianstad körts av samma företag, även om namnet har ändrats över tid. Först var det Skånska Trafik AB sedan Linjebuss, Connex, Veolia Transport och nu senast Transdev. Men i helgen tog Arriva över stadstrafiken i Kristianstad och om ett år tar företaget även över regiontrafiken.

På Luciamorgonen, kl 5.18, rullade den första stadsbussen från Arriva ut ur depån i Kristianstad. Regiontrafiken körs ytterligare ett år av den tidigare operatören Bergkvarabuss. Avtalet mellan Skånetrafiken och Arriva löper till december 2028.

Från start bedrivas trafiken med 47 tursatta bussar. Samtliga av dessa kommer under kontraktstiden efterhand att ersättas med nya biogasbussar. Vid den andra trafikstarten i december 2021 kommer ytterligare 29 tursatta bussar att sättas i trafik.

Det är 125 personer som får en ny arbetsgivare och det är inte bara uniformen som byts ut. Det nya avtalet innebär också många förändringar som syftar till att utveckla trafiken, förbättra för befintliga kunder och även att attrahera fler kunder.

– Vår bransch digitaliseras precis som många andra branscher. Inledningsvis blir det inga stora förändringar men redan till sommaren kommer bussarna att kopplas upp mot Arrivas digitala lösningar som gör att förare får ett bättre stöd för tidhållning och miljövänlig körning samtidigt som trafiken kan optimeras med färre förseningar och inställda turer, säger Martin Frennessen, trafikchef för depån i Kristianstad.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Det stämmer inte helt. Man övertog även den regiontrafik som Transdev körde, förutom SkåneExpressen. Bland annat linjerna till Åhus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)