Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flygbussarna: ”Sämre tillgänglighet till Arlanda”

Det var då det. För en vecka sedan flyttade det statliga flygplatsbolaget Swedavia all busstrafik från Arlandas terminal 5 till den stängda terminal 4. Foto: Ulo Maasing.

För en vecka sedan stoppade Swedavia busstrafiken till den enda öppna terminalen på Sveriges största flygplats, Arlanda. Istället flyttades all busstrafik, flygbussar, expressbussar och turistbussar till den stängda terminal 4, cirka 10 – 12 minuters gångväg från tullfiltret i terminal 5. Swedavias agerande möttes av starka protester från bussbranschen. Vi har frågat Flygbussarnas affärsområdeschef Zakaria Abna-Aissa om erfarenheterna från den första veckan.

Hur har det gått för er?

– Vi är djupt bekymrade över situationen. Det har gått väldigt kort tid men vi vet att närheten till hållplats är en avgörande faktor för val av transport. Vi utgår från att denna temporära lösning blir ytterst kortvarig.

Reaktioner från resenärerna?

– Vi har nyligen genomfört en undersökning bland våra kunder som visar att en stor andel kommer att välja ett annat transportalternativ när hållplatsen är så långt ifrån terminalen.

Har Swedavia skyltat bra?

– Skyltningen har varit bristfällig på vissa ställen och vi har framfört det till Swedavia men oavsett skyltning är det fortfarande en lång väg för resenärer med mycket bagage att ta sig från Terminal 5 till Terminal 4 som har stängt ner för flygtrafik.

Vad tror du att det får för långsiktig påverkan på er trafik?

– Om den här lösningen fortsätter får den både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser. Tyvärr kommer kollektivtrafikresandet till och från Arlanda att minska till förmån för bilen. Eftersom övriga trafikslag såsom exempelvis taxi fortsatt angör terminalnära så kommer busstrafiken att tappa i marknadsandelar.

– Det kommer bli än mer märkbart när turisterna, som har svårare att navigera sig på flygplatsen, återvänder. Det här får till följd att vi kommer behöva minska ner våra avgångar och samtidigt se över ifall vi fortsatt kan ha lika många upptagningsområden som tidigare. Det kommer alltså tyvärr att leda till en sämre tillgänglighet till Sveriges största flygplats.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)