Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Forskare undersöker samband mellan resor och livshändelser

Är bostadsbyte, nytt jobb eller föräldraskap en öppning för förändrade resvanor? Forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, ska undersöka hur viktiga händelser påverkar människors resvanor för att få mer kunskap om vad som motiverar människor till ett långsiktigt hållbart resande.

Lars E Olsson, professor vid Karlstads Universitet. Foto: Karlstads Universitet.

– Att bli myndig, ta körkort, flytta hemifrån, bilda familj eller bryta upp, byta arbete eller gå i pension är viktiga händelser i livet. Den övergripande frågan vi ställer oss är hur resvanor förändras när livet förändras. Detta för att vi vill förstå människors möjlighet och motivation till att resa hållbart, säger Lars E Olsson, professor i psykologi vid CTF.

Han kommer att driva projektet de kommande fyra åren tillsammans med Margareta Friman, professor i psykologi vid CTF. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Forskarna ska studera livshändelser och andra psykologiska faktorer i olika generationer för att identifiera vad som påverkar ett hållbart och resurseffektivt resande. Viktiga faktorer kommer att jämföras mellan generationer för att se om det finns lärdomar att dra från en generation till en annan.

Ett särskilt fokus kommer att ligga på det som brukar kallas generation Z, unga vuxna i åldern 18 – 23 år. Det är en grupp som generellt har hållbara resvanor. Forskarna vill se hur dessa vanor kan bevaras över tid.

– Förändrade eller bibehållna resvanor bland unga vuxna kan resultera i en minskad bilanvändning med så mycket som 35 procent under den kommande tjugoårsperioden. Ökad kunskap om hur unga tänker och ser på sina vardagsresor är viktigt för framtiden och kan hjälpa oss till en snabbare och mer hållbar omställning av vårt vardagliga resande, säger Lars E. Olsson.

Resultatet från projektet kan påverka en snabbare omställning till ett hållbart och energieffektivt resande och kan användas i syfte att utveckla stödjande strukturer och förbättrad kommunikation för hållbart resande i olika skeenden i livet, menar forskarna.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)