Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jätteupphandling av elbussar – ett företag kan få sälja 800 elbussar

Busstrafik i Dublin idag – nu inleder den Irländska republiken en storsatsning på elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Republiken Irland går nu ut i en jätteupphandling av elbussar. Den irländska regeringen publicerade i veckan en upphandling på upp till 800 batteridrivna tvåvåningsbussar för trafik i städer i republiken. En enda busstillverkare kan komma att få hela ordern. Upphandlingen följer på en upphandling av 600 dubbeldäckade hybridbussar i juli 2019. Den ordern togs hem av brittiska ADL, Alexander Dennis.

Upphandlare är det statlig National Transport Authority, NTA. Upphandlingen gäller ett ramavtal för leveranser av elbussar under fem år med de första leveranserna under andra halvåret 2022.

Ett krav på de eldrivna dubbeldäckarna är att de ska ha minst 41 sittplatser på övre planet och 19 på det nedre. Inräknat ståplatser måste passagerarkapaciteten vara minst 75 personer. Längden får inte överstiga 11,5 meter. Batterikapaciteten måste vara minst 300 kWh och laddning ska kunna ske i depå med minst 150 kW laddeffekt.

NTA har också förklarat att man önskar att en enda leverantör ska stå för jätteordern.

Den allra första elbussordern någonsin i den Irländska republiken togs hem av Volvo Bussar 2019 och avsåg en enda enplans batteribuss. Köpare var ett hotell i närheten av Dublins flygplats Crowne Plaza Dublin Airport Hotel. Hotellet använder bussen som en transferbuss mellan flygterminalerna på Dublin Airport samt hotellen Crown Plaza och Holiday Inn Express.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)