Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Krav på munskydd på expressbussar

Robert Mohlin, vd för Mohlins Bussar med Härjedalingen och Masexpressen. Nu inför vi krav på munskydd på expressbussarna. Foto: Ulo Maasing.

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot landets expressbussföretag som har tvingats att dra ner på trafiken eller helt ställa in den under kortare eller längre perioder. Inför julhelgen, den 18 december startar dock expressbussarna Härjedalingen och Masexpressen upp trafiken igen. Bland en rad åtgärder för att skapa trygghet och säkerhet för resenärerna kommer de båda expressbussföretagen då också som första bussföretag i Sverige att kräva att såväl resenärer som förare använder munskydd.

– Någon måste ju gå före, säger Robert Mohlin, vd på Mohlins Bussar som äger Härjedalingen och Masexpressen.

För förarna har företaget tagit fram egna munskydd med företagets logotype, och man kommer också att tillhandahålla munskydd för resenärerna.

– Vi har utnyttjat den tid då vi har pausat trafiken på grund av covid-19 till att utveckla en rad åtgärder för att resenärernas säkerhet och trygghet, berättar Robert Mohlin.

Bara två tredjedelar av platserna i expressbussarna går att boka. Illustration: Härjedalingen/Masexpressen.

– Tillsammans med vår IT-leverantör har vi utvecklat vårt bokningssystem. Alla resenärer måste nu boka sin sittplats ombord och vi bokar bara max 67 procent av platserna.

Platsbokningen är kostnadsfri. På vänstra sidan av bussen är samtliga gångplatser blockerade så att det där endast finns singelplatser för resenärer som vill resa ensamma.

Alla biljetter kan också kostnadsfritt bokas om fram till en timme innan avgång.

Andra åtgärder som Härjedalingen/Masexpressen har vidtagit inför att man återstartar trafiken är utökade städrutiner, tillgång till handsprit i bussarna, ingen försäljning och inga tidningar som delas ut.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)