Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långt fängelsestraff för dödsolycka med buss

Bussen med 21 passagerare från Kalix störtade tio meter ner på en järnväg från en motorvägsavfart i finska Kuopio. Foto: Olycksutredningscentralen.

Föraren av den turistbuss med 21 medlemmar i en sångförening från Kalix som i april i fjol kraschade i finska Kuopio dömdes på fredagen till ett år och tio månaders ovillkorligt fängelsestraff, rapporterar det finska radio- och TV-bolaget YLE. Bussföraren döms för fyra fall av grovt vållande till annans död, flera fall av vållande av personskada samt för att grovt ha äventyrat trafiksäkerheten.

Olycksbussen tillhörde det finska bussbolaget Kemin Liikene och var på väg från Kalix till ett spahotellet Rauhalahti i Finland. Passagerarna var i huvudsak äldre personer och medlemmar i en sångförening.

Ombord på bussen fanns förutom föraren 21 passagerare. Bussföraren har medgett vållandet till annans död, men bestred att brotten var grova.

Enligt Norra Savolax tingsrätt har föraren brutit mo den skyldighet han hade att att med noggrannhet och försiktighet undvika trafikfara.

Olyckan skedde vid en avfart från motorvägen i Kuopio och bussen föll ett tiotal meter från en bro ner på järnvägsspåret. Fyra personer omkom vid olyckan och 22 skadades. 17 av de skadade befann sig i bussen, medan fem befann sig i bilar som rammades av bussen innan den kraschade.

Två av de omkomna var svenska medborgare, en var finsk medborgare och en hade dubbelt medborgarskap.

Bussförarens försvarsadvokat uppger för YLE att man avser att överklaga domen.

Klicka här för att läsa mer om den finska Olycksutredningscentralens rapport om olyckan.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)