Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskarna bland Europas ängsligaste

Svenskarna tillhör de europeer som är ängsligast för att resa kollektivt efter covid-19-pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Svenskarna tillhör de ängsligaste nationaliteterna i Europa när det gäller att använda kollektivtrafiken efter covid-19-pandemin. Det visar en ny undersökning som den europeiska investeringsbanken EIB har låtit göra. Enligt denna uppger 70 procent av svenskarna att de kommer att minska sitt resande med kollektivtrafiken därför att de är oroliga för sin hälsa. I Österrike är endast 51 procent inne på samma linje. Göra sig av med bilen för att skona klimatet är något få europeer vill.

Undersökningen, EIB Climate Survey, visar att 75 procent av amerikanerna, 71 procent av kineserna och 67 procent av europeerna uppger att de troligen kommer att minska sitt resande med kollektivtrafiken därför att de är oroliga för sin hälsa till följd av covid-19-pandemin. I Europa är siffran särskilt hög i Italien (77%), Rumnänien /78%), Portugal (80%) och Malta (83%).

I undersökningen har EIB också frågat människor i en rad länder vad de skulle vara lättast och svårast att sluta med för att motverka klimatförändringarna.

Genomgående uppger de intervjuade att det lättaste skulle vara att minska på flygresandet. 40% av europeerna, 38 procent av amerikanerna och 43 procent av kineserna ansåg det. I Europa var siffran högst i Polen (46%), Tjeckien (48%), Ungern (48%), Slovakien (48%) och Kroatien (51%).

39 procent av europeerna och 38 procent av amerikanerna säger att det svåraste alternativet är att göra sig av med bilen. Svårast tycker människor som bor på landsbygden att det är (51%). Sett till de olika europeiska länderna är det främst italienare (46%), slovener (46%), maltesare (49%) och människor i Luxemburg (52%) som tycker det är svårast att göra sig av med bilen för att skona klimatet. Bara elva procent av europeerna anser att det vore det enklaste alternativet för dem.

Kartan från EIB här nedan visar andel av befolkningen i EU-länderna som säger sig av oro för sin hälsa säger sig vilja undvika kollektivtrafiken efter covid-19-pandemin i en rad europeiska länder.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)